Meghúzták a nadrágszíjat

Minden eddiginél takarékosabb költségvetést fogadott el a gyöngyösi képviselő-testület, amely az idei évben a megszokottól eltérően egy fordulóban tárgyalta a büdzsét. A jelentősen megugró energiaárak és az infláció miatt a képviselők úgy döntöttek, hogy a 13,3 milliárd forintos költségvetésből kevesebbet szánnak fejlesztésre, viszont a biztonságos működés érdekében jelentős tartalékot képeztek.

x Hirdetés

A költségvetést befolyásoló tényezők

A költségvetés megalkotásánál elsőbbséget élvezett a takarékos gazdálkodás továbbvitele, hiszen az a szemlélet, amelyet az előző években alakítottak ki és alkalmaztak eredményesen, elősegítette, hogy az önkormányzat fenntartsa pénzügyi és likviditási stabilitását. A város idei költségvetését számos tényező befolyásolta, melyeket Hiesz György polgármester a büdzsé vitáját megelőzően ismertetett. Duplájára, 415 millióról 844 millió forintra emelkedik az előző évhez képest az önkormányzat állam részére fizetendő szolidaritási hozzájárulásának mértéke. A rezsiköltségek az energiatakarékos intézkedések ellenére is 700 millió forinttal magasabbak, mint tavaly. Mint a városvezető említette, ugyan ezek becslések, hiszen a változó árak, az időjárás és egyéb tényezők is befolyásolhatják a kiadásokat, a valódi számok majd csak a fűtési szezon végén lesznek egyértelműek. A gazdasági társaságok rezsiköltsége is jelentősen megemelkedett, a 2022-es 210 millió forint helyett idén 646 millió forinttal kell számolniuk. Szintén negatív irányba mozdítják a város költségvetését a központi bérintézkedések. A garantált bérminimum és a minimálbér emelése összességében 227 millió forint többletkiadást jelent, melynek nagy részét a Kistérségi Humán Szolgáltató Központ intézményeiben dolgozók béremelése visz el. A megemelkedett élelmiszerárak miatt megemelkedett a forrásigénye a diákétkeztetésnek, amely így 61 millió forinttal kerül többe 2022-höz képest. Az önkormányzat idén sem számíthat a gépjárműadóból származó mintegy 100 millió forintra, a kistérségi társulás által fenntartott gyermekjóléti, szociális és idősgondozási intézmények plusz energiaköltsége pedig mintegy 80 millió forint. Természetesen vannak pluszbevételt jelentő tényezők is. A koronavírus-járvány alatt a kis- és középvállalkozásoknak járó iparűzésiadó-kedvezmény megszűnt, illetve szintén megszűnt a helyi adó mértékének és a szolgáltatási díjak emelésének tilalma. Ezen intézkedése révén a gyöngyösi költségvetés 2023-ban 4,2 milliárd forintos helyiadó-bevétellel számolt, melynek legnagyobb részét, mintegy 3,3 milliárd forintot az iparűzési adó teszi ki. Ez 30 százalékkal több, mint a korábbi esztendőben. Az adóbevételek bővülésében a gazdasági társaságokat és szálláshelyeket érintő adóemelés is szerepet játszik. Némileg csökkenti az önkormányzat terheit a kormány által nyújtott rezsitámogatás, amely meghaladta a 380 millió forintot. Mindent összevetve ugyan vannak a költségvetés szempontjából pozitív hatások, az önkormányzat pénzügyi mozgástere 793 millió forinttal csökkent az előző évivel összevetve.

Az infografika a teljesség igénye nélkül, közérthető módon igyekszik bemutatni azokat a kiadásokat, amelyeket az idei évben különféle fejlesztésekre, feladatokra szán az önkormányzat.

Ha szeretné megismerni a további részleteket, töltse le innen a lap digitális kiadását!

x Hirdetés

Creed III.

Sportbál egy évtized után

Sportbál egy évtized után