Innovatív bormustrán választották ki a Mátra legjobb borát

A régi hagyományokat újjá élesztve egy külső helyszínen, a Nyilas Birtokon rendezték meg 26. alkalommal a Mátrai Hegyközségi Tanács borversenyét. Az idei mustrára 31 borászat 146 tételt nevezett be. A verseny több szempontból is különleges volt, helyi bormustrán először használták a nemzetközi versenyeken megszokott bíráló programot.

x Hirdetés

Kovács Zita, a Mátrai Hegyközségi Tanács elnöke elmondta, nagy öröm, hogy ennyi borász érezte úgy, hogy neveznie kell a borvidéki borversenyre. Ez mindig jó alkalom arra, hogy komplex képet kapjanak az elmúlt évjáratról, bár mint megjegyezte ezúttal a vörös- és fehérborok esetében is vannak régebbi tételek, sőt muzeális borokat is kóstol a bíráló bizottság. Utóbbiak tekintetében egészen 2014-ig nyúlnak vissza és lesz köztük pezsgő és narancsbor is. Az elnök szerint ez is azt bizonyítja, hogy milyen különleges és izgalmas a borvidék, mert ennyi féle és fajta megállja a helyét, valamint megmutatja azt is, hogy milyen kísérletező szelleműek az itteni borászok.

Kovács Zita a kihelyezett bormustra kapcsán elmondta, hogy hosszú évekkel ezelőtt, minden borvidéki borverseny úgy zajlott, hogy egy közösség, egy falu, egy hegyközség bevállalta annak lebonyolítását. Ez azonban alább hagyott. Zita pedig ezt a hagyományt szerette volna feléleszteni. Így azok a bírák, akiket más borvidékről hívtak meg, megismerhetik, hogy milyen borászatok vannak és a mátrai borászok milyen fantasztikusan fejlődnek. Kovács Zita hozzátette, szeretné ha ez a hagyomány a jövőben is folytatódna, és minden borász megtiszteltetésnek érezné, hogy borvidéki borversenyt rendezhet.

A tételeket egy háromszor 5 fős bizottság bírálta. A bíráló bizottságok elnöki tisztségére ezúttal Maróti Attilát, Csernyik Istvánt és Nagy Szabolcsot kérték fel. A bírálatok során újdonság volt az úgynevezett WineCompass bíráló program, amelyet már évek óta használnak a nagy nemzetközi borversenyeken, helyi bormustrán viszont ez volt az első alkalom.

Kovács Zita portálunknak elmondta azt is, hogy ez az utolsó borversenye, hiszen leköszön az elnöki tisztségről. A Mátrai Hegyközségi Tanács 2018 májusában választotta elnöknek a Kovács és Lánya Borászat ügyvezetőjét. A mandátum 5 évre szólt, ami most lejár. Kovács Zita viszont hónapokkal ezelőtt jelezte a tanácsnak, hogy nem kíván indulni az elnöki posztért, így május első hetében új elnököt választanak. Mint mondta, a következő öt évben más terveket és célokat jelölt ki maga előtt, ezért szeretné átadni a stafétát egy arra alkalmas és méltó embernek. Mint fogalmazott, úgy érzi, hogy ideje a saját családi borászatukra koncentrálni.

A Borvidéki Borversenyen 45 aranyérem született és 6 bor kapott csúcs minősítést, ez utóbbiakról a május 12.-14. között megrendezésre kerülő Mátrai Bornapokon hull le a lepel.

x Hirdetés

Mentőhelikopter is érkezett a motoros balesethez

Újabb állatkínzás - bevertèk egy kutya fejét

Újabb állatkínzás – bevertèk egy kutya fejét