Lavina zúdult le – a csapat nem jutott fel az alaptáborba

Biztonságban van a csapat, de kétséges a továbbjutás – számolt be a Kalifa Facebook oldala a Kiss Péter emléktúra jelenlegi állásáról. Mint írják, a csapat nem jutott fel a Kancsendzönga alaptáborába, ugyanis a 8091 méter magas Annapurnán lavina zúdult le hétfőn.

x Hirdetés

Az állandó lavinaveszély és a kiszámíthatatlan időjárás miatt az egyik legveszélyesebb hegynek számít a Világ 10. legmagasabb hegye. A hétvégén azonban jó idő kínálkozott a csúcstámadásra, ezért sok hegymászó és sherpa tartózkodott a magaslaton. Többségük el is érte az Annapurna legmagasabb pontját. Az ereszkedéskor azonban egy lavina elsodorta az útvonalat és az előre rögzített köteleket a 4-es és 3-as tábor között. Nem volt biztonságos gyalog útnak indulni, ezért fent rekedtek. A hegymászók kimerültek és többen fagyási sérüléseket szereztek. Sajnos Noel Hanna a tegnapi híradások szerint már biztosan az életét vesztette a kialakult helyzetben, Őt a 4-es táborban lévő sátrában találták meg.

Fotó: Kalifa Facebook – a tábor ahol a csapat várakozik

A mentési munkálatok idejére kedden az összes helikoptert az Annapurnához vezényelték, többek között azt is, amely a Kancsendzönga alaptáborába vitte volna fel a Csapatot a mai nap folyamán, így hétfő óta kénytelenek Tseram-ban, 3900 m-en várakozni. Az eredeti trekking túra tervek szerint már tegnap fent kellett volna lenniük az alaptáborban, két nap késésben vannak. A Kalifa beszámolója szerint a hosszú várakozás kimerítő számukra, főleg az éjszakai hidegeket nehéz elviselniük. A szeszélyes gleccser miatt ugyanis kockázatos gyalogosan megközelíteni az alaptábort, csak helikopterrel biztonságos felmenni oda. Az előrejelzések szerint a következő öt napban rossz idő várható, erős szélre és jelentős mennyiségű hóra kell számítani az Annapurna, a Manaszlu és a Mount Everest régiókban. A Kancsenzdönga időjárását ez remélhetőleg nem fogja érinteni.

Borítókép és forrás: Kalifa Facebook

x Hirdetés

Kamurendőr szedte áldozatait

Fontos csata vár a farkasokra