A település legkorábbi épületét állították helyre

Befejeződtek az első rekonstrukciós munkák Abasáron, már elkészült a rotunda hiányzó részének lábazati kővel kirakott íve és helyreállítottak egy kőkeretes kaput is számolt be a település polgármestere a heolnak.

x Hirdetés

Az ásatások még 2020. októberében indultak, melynek célja, hogy megtalálják Aba Sámuel király sírját. A feltárások során a korábbi elképzeléseket jóval meghaladó méretű templom romjaira bukkantak a Magyarságkutató Intézet szakemberei. Márciusban dr. Neparáczki Endre, a Szegedi Tudományegyetem tudományos munkatársa, a Magyarságkutató Intézet Archeogenetikai Kutatóközpontjának igazgatója arról számolt be, hogy az Abasáron végzett ásatás különleges eredményt hozott. Több jel arra mutat, hogy az egykori királyi család fontos tagjaira bukkantak, valamint a minták egészen Mongóliáig vezetnek. Azt egyelőre nem tudni, hogy hol tart a folyamat, maradt-e, tartható-e az eredeti ütemezés. Amivel most elkészültek, az egy korábbi ütemezés feladata volt, de a műemlékvédelemmel és más hatóságokkal folytatott hosszas egyeztetés miatt alaposan elhúzódott.

Fotó: Magyarságkutató Intézet

A rotunda hiányzó lábazati részét újjá tudták építeni. A helyreállításhoz a köveket Mádon gyártották le, mert azok színezete, formája, struktúrája áll legközelebb azokhoz, amelyekkel annak idején megépítették. Ráadásul ellenállnak az időjárás viszontagságainak is. Megépült egy kapu is, amelyet a 2020-as feltárás során találtak meg. Kazsu Attila a portálnak elmondta, a Magyarságkutató Intézet főigazgatóját megkérdezték a folytatással kapcsolatban. Mint mondta, az intézet vezetője egy kis türelmet kért tőlük addig, amíg konkrét tervekről tudnak beszélni, de pénzről nem esett szó. Azt viszont az igazgató jelezte, hogy Abasár még mindig az első helyen szerepel az intézet távlati terveiben.

Borítókép: Magyarságkutató Intézet

x Hirdetés

A detonáció kirepítette a ház lakóját

Rekord – soha ekkora bírságot nem szabtak ki