Megtalálhatják Aba Sámuel sírját

Több, mint két éve zajlanak az ásatások Abasáron. Az eddigi eredményekből pedig várhatóan idén jelenik meg egy összegző kézirat. Annyi biztos a szakemberek szerint, hogy van esély arra, hogy rábukkanjanak Aba Sámuel sírjára és az is biztos, hogy az Aba nemzetség Mongóliáig vezethető vissza.

x Hirdetés

Különleges eredményeket hozott az Abasáron végzett ásatás. Az emberi maradványokon végzett archeogenetikai vizsgálatokból pedig egy összefoglaló kézirat készül, amely várhatóan még ebben az évben megjelenik. Kedden a témában tartott előadást Gyöngyösön dr. Neparáczki Endre, a Szegedi Tudományegyetem tudományos munkatársa, a Magyarságkutató Intézet Archeogenetikai Kutatóközpontjának igazgatója.

Az ásatás eredményeiből hamarosan egy összegző kézirat készül

dr. Neparáczki Endre elmondta, 2014-ben indult el főként az Árpád-ház tanulmányozása, koncentráltan a családok leszármazási rendjére. Egy 2018-ban publikált kutatás révén jöttek rá, hogy az Árpád-ház, más néven a Turul-nemzetség egy olyan genetikai csoport, amelyet a világon még sehol sem írtak le. Vagyis ha ezt követően bárhol, bárkiben megtalálják ezt a mutációt, akkor az biztosan kapcsolatban áll az Árpád-háziakkal.

Két éve zajlanak a történelmi jelentőségű ásatások

Az abasári ásatások kapcsán a szakember elmondta, az Aba nemzetségnek a férfiági genetikai vonala más, mint az Árpád-ház tagjainak, mert nem közvetlen leszármazottak. Ezért nehezebb a helyzet az abasári ásatás során talált emberi maradványok archeogenetikai vizsgálatánál. A régészeti kutatás még 2020. októberében kezdődött Abasár középpontjában, a Bolt-tetőn. Az ásatások során több jel arra mutatott, hogy az egykori királyi család fontos tagjaira bukkantak, a kilétükre azonban majd csak az archeogenetikai laborvizsgálatok fognak fényt deríteni.

Nincs kizárva, hogy Aba Sámuel sírjára bukkanak

dr. Neparáczki Endre elmondta, több mint 20 mintából teljes genomanalízis történt az abasári területen talált maradványokból, és azok korszakolása is megtörtént. Az eddigi vizsgálatokról csak annyit árult el, hogy úgy néz ki a minták alapján egészen Mongóliáig jutunk el, az ázsiai hun felmenőket, pedig a Turul mint címerállat is megerősíti. További eredmények azonban csak az összefoglaló publikációt követően lesznek nyilvánosak. Annyi biztos, hogy meg van az esély Aba Sámuel sírjának megtalálására.

x Hirdetés

Shazam! Az istenek haragja

Határérték alatt a légszennyezettség