Külföldi és magyar cégek is pályáznak a visontai erőmű építésére

Augusztus közepéig kell a jelentkező cégeknek árajánlatot adniuk a visontai gázerőmű építésére. A beruházásra hat cég és konzorcium adhat árajánlatot – írja a heol.

x Hirdetés

A közbeszerzés tavaly tavasszal kezdődött meg, az elvi építési engedélyt az elmúlt hetekben kapta meg a tervezett visontai gázerőmű. Az energiaügyi miniszter az év elején még azt mondta, hogy a konzorciumok már megtették az indikatív ajánlatukat, hamarosan eleget tesznek a hiánypótlási felhívásoknak is. Az építésre svájci, pekingi, spanyol görög, egyiptomi és magyar cég is jelentkezett.

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, három új gázerőmű épül Magyarországon, Tiszaújvárosban kettő, Visontán egy. Utóbbi helyszínen egy legfeljebb 650 MW teljesítményű blokk létesül. A két új tiszaújvárosi blokk évente átlagosan 5.200, míg a mátrai 3.800 GWh villamos energiát termelhet majd.

A beruházás célja egyebek mellett az energiafüggőség csökkentése, de a korszerű létesítmények lehetővé teszik a földgáz és hidrogén hatékonyabb, a megújulók nagyobb arányú hasznosítását” – közölték korábban. A tervezett blokkok több ezer megawatt napelemes kapacitás rendszerbe kapcsolását alapozzák meg. Kiemelték, a kombinált ciklusú gázturbinás erőművek mellett szól, hogy viszonylag gyorsan megépíthetők, hatásfokuk kiemelkedően magas, fajlagos szén-dioxid kibocsátásuk alacsony, teljesítményük a pillanatnyi fogyasztáshoz igazodva szabályozható.

Borítókép: mvm.mert.hu

x Hirdetés

Egyirányúsították a Zalár utcát

Az ellátás biztonságát szolgálják a fejlesztések