Sok az olcsó alkatrész és a kiszámíthatatlan motoros

Egyre népszerűbb a motorozás, ennek következtében pedig megszaporodtak a kétkerekű járművek az utakon. Sok motoros azonban felelőtlenül, kiszámíthatatlanul közlekedik, amely gyakran előidézheti a baleseteket, ezen felül pedig a járművek olcsó alkatrészei is veszélyt jelenthetnek.

x Hirdetés

Dankó Zsolt motoros oktató Gyöngyös ma című műsorunkban elmondta, valóban komoly az érdeklődés, sokan jelentkeznek motoros vizsgákra, ez pedig a nyár folyamán még csak erősödni fog. Szerinte nem csak a motorosoknál, de az autósoknál is megfigyelhetőek a felelőtlenül közlekedők, viszont a motorosok, mivel méretüknél fogva kevésbé feltűnőek, gyors tempónál még inkább veszélyeknek vannak kitéve a közlekedés során.

Az oktató elmondta, a KRESZ betartása nem azért fontos az utakon, hogy ne büntessen meg a rendőr. A szabályok követésével kiszámíthatóvá válunk az utakon, így a többi közlekedő tudni fogja, hogy adott szituációkban mit fogunk tenni. A balesetek jelentős részében a kiszámíthatatlan manőverezés számít az egyik fő problémának. A motorosok esetében különösen fontos, hogy ne húzzunk váratlant, a nagy teljesítményű motoroknál ugyanis még nehezebb dolga van az autósoknak kiszámítani a távolságot a járművek között.

Dankó Zsolt kiemelte, a szabálytalanul átalakított motorok büntetését sem kiszúrásból csinálja a rendőrség. Sokszor lehet ugyanis kétes eredetű alkatrészekkel találkozni az utakon, melyek adott esetben egy két keréken guruló bombává alakíthatja a motorkerékpárt. Az oktató felhívta a figyelmet, hogy az interneten egyre olcsóbban elérhető alkatrészek nem feltétlenül biztonságosak, vigyázzunk a használatukkal. Dankó Zsolt kitért a kipufogókra is, szerinte valóban nagy élmény, ha a gépnek erős, jó hangja van, viszont érdemes belegondolni, hogy ezzel könnyen elvonhatjuk az autósok figyelmét, amely ismét csak balesetekhez vezethet.

Mint arról korábban beszámoltunk, rendőrségi ellenőrzések során a motorosok 10 százalékánál találtak szabálytalanságot, a legtöbb problémát a járművek műszaki állapota, azon belül is a hatósági jelzések nem előírásszerű elhelyezése, illetve a szabálytalanul átalakított kipufogók okozták. A rendőrség emberei akkor ismételten felhívták a motorosok figyelmét, hogy felkészített motorral, megfelelő védőfelszerelésben és fokozott figyelemmel közlekedjenek.

x Hirdetés
"A GYAK előző vezetésénél kezdődtek a problémák"

A GYAK előző vezetésénél kezdődtek a problémák

Egyirányúsították a Zalár utcát