Hiába egy számjegyű, nálunk a legmagasabb az infláció

9.9% volt az infláció októberben, amit a kormányzat hatalmas sikerként ünnepel, azonban ezzel nem mindenki ért egyet. Aktuális Extra című műsorunkban két országgyűlési képviselővel beszélgettünk erről, stúdiónkban vendégeskedett Dudás Róbert jobbikos és Lőcsei Lajos momentumos képviselő.

x Hirdetés

Nem tulajdonít különösebben nagy jelentőséget az egy számjegyű inflációnak Lőcsei Lajos, a Momentum országgyűlési képviselője, ugyanis az árak nem csökkentek, és ez a 9,9%-os infláció továbbra is a legnagyobb Európában – az EU átlaginflációja jelenleg 2,9%, emelte ki a momentumos honatya.

Az elmúlt két évben összesen 33% infláció volt, ez azt jelenti, hogy ami 2021 októberében 100 forintba került, azt  idén októberben már 133 forintért kaphatjuk meg, nehezen könyvelhető el tehát a mostani adat sikerként, összegzett a képviselő. Fontosabb adat szerinte,  hogy a kiskereskedelmi forgalom volumene 7.3%-kal csökkent tavaly szeptember óta, januártól szeptemberig azonban 9,3% ez a szám, az emberek leginkább könyvet, bútort, számítástechnikai eszközöket vásárolnak kevesebbet. Lőcsei Lajos szerint ez azt jelenti, az emberek élelmiszerre és gyógyszerre költenek, gyakorlatilag semmi másra, a szegénységben élők száma viszont 20%-kal emelkedett – „a magyarok felélték a tartalékaikat” – állapította meg a politikus.

Dudás Róbert, a Jobbik országgyűlési képviselője szerint viszont nagyon fontos az infláció mértéke, látszik belőle ugyanis, mely országban a legnagyobb az infláció – Európában nálunk, különösen az élelmiszerinfláció, amit a legjobban megéreznek az emberek; a kenyér, tej, sajt, olaj, zsír inflációja ugyanis nem 9%. Nem luxuscikkek ezek, hangsúlyozta a jobbikos politikus: alapvető élelmiszerek. Ez a szegényebbeket, főleg az inaktívakat lehetetlen döntési helyzet elé állítja, hiszen „dönteniük kell, étkezésre, rezsire, vagy gyógyszerre költsenek, mert mindháromra nem fogja futni,” szögezte le Dudás Róbert.

A műsorban szóba kerültek még az „extraprofitra” kivetett, árakat szintén befolyásoló különadók, valamint az ellenzéki pártok közbiztonsági javaslatcsomagja is. Az Aktuális Extra itt visszanézhető:

x Hirdetés

Szalagkorlátnak hajtott egy autó – torlódik a forgalom

Balesetveszélyes Sástó jege