Drogtanyává vált a Dolly-ügy szaporítótelepe

Bár Dolly menedzserének szaporítótelepét már felszámolták, és a horrort túlélt kutyák is már mind örökbefogadóknál találtak otthonra, a Csobánka utcában továbbra sincs nyugalom, a romos házba ugyanis most egy 5-10 fős társaság költözött be, és pokollá teszik a környék életét.

x Hirdetés

Folyamatos ordibálás, drogok, prostituáltak, verekedések, fenyegetőzés – ezzel néznek szembe nap mint nap Gyöngyösön a Csobánka utca lakói, ahol Dolly menedzserének házában rendszeresen feltűnik egy 5-10 fős társaság, egy D. Renátó nevű, szintén az utcában lakó illetővel, akit a többiek főnöknek hívnak. A ház mára életveszélyes állapotba került, a félig megbontott tető cserepei bármikor a járdára, járókelőkre hullhatnak.

A drogtanyának használt romos ház udvarán halmokban áll a szemét (Fotó: Gyöngyösi Médiaközpont)

Mint arról májusban lapunk elsőként beszámolt, az ingatlanból több, mint 50 lesoványodott, beteg kutyát mentettek ki a hatóságok és állatvédő szervezetek, Dolly menedzserének házában vélhetően haszonszerzés céljából szaporítottak kutyákat. Az ebek zárt helyiségekben, saját ürülékükben éltek. A szaporítótelepet már felszámolták, és mint megírtuk, már a kimentett kutyák is gazdára találtak, de a Csobánka utca továbbra sem lelt nyugalomra.

A lakók félnek

„Ez nem állapot,” kezdte panaszait egy neve elhallgatását kérő szomszéd, mikor ott jártunk. „Lebontották a kerítést, azt mondták, ledőlt, és bejárnak hozzám, el is tűnt pár dolog, gázpalack, rotakapa, vasak,” mesélte az idős asszony, aki férje halála óta egyedül él. Tűz is volt, legutóbb két-három hete, mert a házfoglalók a szemetet égetik az udvaron, mivel az áramot már rég kikötötték a házból. „Nem tudom, hogy lehet így létezni,” tette hozzá az asszony. Elmondása szerint számtalanszor voltak kint rendőrök, közterület-felügyelők, és tűzoltók is már a romos épületnél, a kábítószeres társaság mégis mindig visszatér.

Míg a szomszéddal beszélgettünk, felbukkant egy másik helybéli is, aki szerint egy 8-10 fős társaság jár az egykor szaporítótelepként működő házba, rendszerint ugyanazok a figurák. „Idejönnek, drogoznak, tele az udvar alufólia-cafatokkal,” mutatott a romos kerítés felé. „Olyan is volt, hogy azt mondták, ott vannak bent a lányok, prostituáltak,” mondta, hozzátéve, hogy gyakoriak a konfliktusok is: ”múltkor kint álltam, ismerősömmel beszélgettem, ő meg jött erre, és odakiabált, hogy én miért állok kint, mit lesek, mire vagyok kíváncsi, de olyan is volt, hogy egyikük a kerítésre felcsimpaszkodva üvöltötte, hogy mind meghaltok.”

Így fest a ház beltere a „takarítóbrigád” munkájának köszönhetően (Fotó: Gyöngyösi Médiaközpont)

Ő úgy tudja, a társaságot a ház tulajdonosa maga hívta oda, ugyanis megegyeztek, hogy egy bizonyos összegért kitakarítják a telket, ebből azonban nem lett semmi. „A tévében láttuk a tulaj ügyvédjét nyilatkozni, a neve alapján kerestük meg, így sikerült felvennünk a kapcsolatot a tulajdonossal,” bár akkor még nem volt így leamortizálva a ház, mondta egyikük. Arra kérték a tulajdonost, szüntesse meg a házban uralkodó áldatlan állapotokat, aki megígérte, hogy jogi lépéseket tesz majd az ingatlan kiürítésére. Egyszer meg is jelentek az utcában ügyvéddel, ekkor köttették ki az áramot, de a rendbontókkal végül nem történt semmi, nemsokára ismét megjelentek.

A hatóságok nem segítenek

A lakók azt figyelték meg, hogy a társaság főként éjjel, vagy hajnalban mozog: nyáron szinte minden éjjel összegyűltek a házban, az időjárás hidegre fordulásával a bulik is ritkultak. De nyáron az egyik szomszéd szerint volt, hogy tízen is kint álltak a ház előtt, felmásztak a tetőtérbe, és onnan kukucskáltak be a szomszédokhoz. „Egyszer itt verekedtek egy másik drogossal, kiszóltam, hogy mi folyik itt. Erre egyikük elszaladt, a másik a fejét lehajtva rámrontott, hogy megver,” mesélte egy szintén közelben lakó, középkorú nő. „Úgy leblokkoltam, hogy nem tudtam megmozdulni,” mondta, hozzátéve, hogy többször kint voltak a hatóságok, rendőrök is a betörés miatt, és nem érti, miért nem vittek el senkit.

„Voltak kint ma reggel is a közterület-felügyelők, nem tudom, ki jelentette be őket megint, de kijöttek” – idézi fel a szomszéd a reggeli eseményeket. „A városrendészek bementek a házba, onnan kijött egy nő, aki megígérte, nem jön vissza, de ennyit tudok. Fél óra múlva visszajött Renátó, berúgta az ajtót, amit a tulajdonos pár éve csináltatott meg, milliókért, bement, majd fél óra múlva morogva elment.”

A reggel berúgott kapu (Fotó: Gyöngyösi Médiaközpont)

A szomszédok már nem reménykednek a helyzet gyors megoldásában. Mint mondják, a tulajdonos is fél az általa felbérelt brigádtól, és „úgyis tudja, hogy a büntetés elviszi a házát,” így nem számítanak arra, hogy konfrontálódna a házfoglalókkal. Keresték a körzet képviselőjét is, Kévés Tamást, hogy segítsen nekik a megfelelő szervek elé vinni az ügyet, megkeresték a hatóságokat is, de mint mondják, mindenki hárít, a ház tulajdonosára mutatnak, aki pedig lapít. „Jogilag igazából semmit nem tudunk tenni,” mondják. „Vigyázunk egymásra.”

A tulajdonos felelőssége

Az ügyben mi is kerestük Kévés Tamást, a körzet képviselőjét aki szerint a tulajdonost kéne megkeresni, vagy D. Renátót, képviselőként neki semmi jogköre nincsen eljárni. „Annyit tudtam tenni, hogy az építési hatóságnak jeleztem a problémát,” mondta. Hangsúlyozta, természetesen ha közterületen észlelnek problémát, azonnal intézkednek, de csak a magántulajdon kerítéséig van jogkörük.

Magántulajdon esetén bejelentés alapján csak a rendőrségnek van hatásköre intézkedni, így természetesen megkerestük a hatóságot, akik későbbre ígértek tájékoztatást. Elöljáróban a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság referense annyit közölt, hogy nem tud bejelentésről az ügyben. Megkerestük a Gyöngyösi Járási Hivatal építésügyi hatóságát, hogy érkezett-e hozzájuk bejelentés bontásról, illetve veszélyessé vált házról, ám választ egyelőre nem kaptunk.

A drogtanyává váló, elhagyott ingatlanokkal októberben az Aktuális Extra című műsorunkban is foglalkoztunk, Kévés Tamás ekkor is azt mondta, a tulajdonos felelőssége, hogy ne váljon problémaforrássá saját ingatlana, hozzátéve, hogy ha abba az ingatlanba beköltözik valaki, vagy illegális tevékenységeket végez ott – legyen az szemétlerakás vagy droghasználat – az a tulajdonost is terheli, kötelessége ugyanis karbantartani a házat.

x Hirdetés
Vachott Sándor-díjat kapott Petrovics Éva

Vachott Sándor-díjat kapott Petrovics Éva

Ülésezik a képviselő-testület - 2023.11.23.

Ülésezik a képviselő-testület – 2023.11.23.