Hátrahagyott ingatlanok válnak drogtanyává

Sok problémát okoznak Gyöngyösön az elhagyatott, romos, magántulajdonban álló épületek – sokszor illegális lakásfoglalók, kábítószerhasználók, szemetelők törnek be a tulajdonosuk által hátrahagyott, vagy örökösök által elfeledett ingatlanokba. Aktuális Extra című műsorunkban Kévés Tamás alpolgármestert és Ferenczy Tamás önkormányzati képviselőt kérdeztük arról, hogy mit tud tenni a város az üres házakkal.

x Hirdetés

„Nem tudom miért, de ezek az én körzetemben koncentrálódnak,” mondta el Aktuális Extra című műsorunkban Kévés Tamás, Gyöngyös alpolgármestere és a 2-es körzet önkormányzati képviselője. A képviselő szerint ez egy összetett probléma. Sokan megörökölnek házakat, van olyan romos épület, ahol az önkormányzat tulajdona a telek, de a felépítmény pedig magánszemélyé, aki ráadásul hitelt is vett fel az ingatlanra, ami bedőlt, tovább bonyolítva a jogi megítélést. Ilyenkor az önkormányzat sem tud mit kezdeni, mert hiába a városé a telek, a hitel a házon van, holott a ház már jóformán nem is áll, sorolta a nehézségeket Kévés Tamás.

„Az, hogy valaki örököl egy ingatlant, az nem csak a tulajdonosi jogok élvezetéről szól, kötelezettségekkel is jár,” mondta a képviselő, hozzátéve, hogyha abba az ingatlanba beköltözik valaki, vagy illegális tevékenységeket végez ott – legyen az szemétlerakás vagy droghasználat – az a tulajdonost is terheli, kötelessége ugyanis karbantartani a házat. Sokszor viszont nem egy tulajdonos van, hanem akár húsz a városnak az összes tulajdonossal szemben el kell járnia. Kévés Tamás megjegyezte, hogy vannak egyéb veszélyei is annak, ha a tulajdonos nem törődik a házával, ha oda beköltözik valaki, és a ház rádől, akkor is a tulajdonost veszik elő.

Sok örökös azonban a romos házat látva lemond az öröklésről, ilyenkor a tulajdon a Magyar Államhoz kerül, pontosabban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőhöz, de mint a képviselő rámutatott, „az állami vagyonkezelő azonban nem nagyon foglalkozik vele.” Az ilyen ingatlanok évek múlva kerülnek árverésre, addigra viszont a házból nem sok marad, és ilyenkor nincs egy zárgondnok, nincs aki foglalkozzon az ingatlannal, és sokszor jönnek a beköltözők. Mint Kévés Tamás elmondta, csak a körzetében 6-7 olyan ingatlant zárt le a város, amit voltaképpen nem zárhattak volna le, de kénytelenek voltak így tenni, mert „a Petőfi utcában egy kutya beesett a gödörbe, vagy telehordták szeméttel, ezeket kívülről le kell zárni a szomszédok nyugalma érdekében.”

Ferenczy Tamás a 6-os körzet önkormányzati képviselője ezt nyomatékosítva felhívta a figyelmet arra, hogy a zöldfelület-karbantartástól a síkosság-mentesítésig számtalan kötelezettség hárul egy ingatlantulajdonosra, mint mondta, „nem lehet olyan, hogy egy házat úgy benő a gaz, hogy nem lehet előtte közlekedni.” Ha az ingatlanba idegenek jutnak be, azt szintén a tulajdonosnak kell kezelni, nem az önkormányzat feladata.

Mint Ferenczy Tamás elmondta, a szeptember végén, a Vasöntő utcában leégett ház telekszomszédja korábban már adott be birtokvédelmi kérelmet az ügyben, az eljárás még folyamatban van, de közben bekövetkezett a tűzeset. Viszont a város az ügyben mindent megtett, amit meg tudott tenni, de az elhagyott ingatlan Ferenczy Tamás szerint nem önkormányzati hatáskör, ezt illusztrálandó elmesélt egy esetet, mikor egy társasház magántulajdonú, elhagyott lakásának erkélyére galambok költöztek. Az önkormányzat ott sem tudott mit kezdeni a magánterületen lévő problémával, „senki nem fog felmászni az önkormányzattól az erkélyre takarítani,” a legtöbb, amit tenni tudnak ilyen esetben, hogy megpróbálják felkeresni a tulajdonost, kinyomozva az elérhetőségeit a földhivatalban, és levélben értesítik a tulajt a problémáról.

Borítókép: Kévés Tamás Facebook

x Hirdetés

Figyelnek rád, ha telefonozol vezetés közben

A keleti buddhizmus és a nyugati klasszikus zene szellemi és kulturális öröksége

A keleti buddhizmus és a nyugati klasszikus zene szellemi és kulturális öröksége