Támad a csendes gyilkos

Idén közel 40 alkalommal mutatták ki otthonokban a mérgező gázt vármegyénk tűzoltói. Az esetek során 6 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést. 31 alkalommal már a telepített szén-monoxid-érzékelők jelezték, hogy a csendes gyilkos jelen van az ingatlanban. Ahol nincs érzékelő a veszélyforrás közelében, ott nagyobb esély van a tragédia bekövetkezésére.

x Hirdetés

A szén-monoxid azért is veszélyes, mert egy színtelen, szagtalan gáz, melyet sem ember, sem állat nem tud kiszagolni, ráadásul megakadályozza, hogy a vér megfelelő mennyiségű oxigént szállítson, ezért másodpercek alatt eszméletvesztést okozhat, magas koncentráció esetén pedig néhány percen belül a halál is beállhat.

forrás: Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Szén-monoxid akkor keletkezik, ha beltérben nyílt láng van és a tűz környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Ha elérhető a vízmelegítő vagy fűtőeszköz égéstere, látható a láng, akkor mindenképpen szükséges egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelő a lakásba.

4 hónapja egy család is ennek az eszköznek köszönhette életét.

A katasztrófavédelem rendszeresen közzéteszi a megbízható és nem megfelelő szén-monoxid-érzékelők listáját:

Megfelelő CO-érzékelők

Nem megfelelő CO-érzékelők

A balesetek elkerülése érdekében javasolt a fűtőberendezéseket és kéményeket minden évben szakemberrel átvizsgáltatni. Családi házaknál időpontot szükséges egyeztetni a kéményseprőkkel. 

Választható az online ügyfélszolgálat az „időpontfoglalás” elektronikus űrlap kitöltésével vagy

  • Telefonon a 1818-as számot tárcsázva
  • E-mailben a kemenysepro.ugyfelszolgalat@katved.gov.hu címen
  • Írásban a BM OKF GEK részére címzetten a 1903 Budapest, Pf.: 314. címen
  • Személyesen, nyitvatartási időben a vármegyei ügyfélszolgálati pontokon, Heves vármegyében ez Eger, Klapka György út 11. – A Heves Vármegyei Ellátási Csoportnál

Aki még nem vette igénybe a szolgáltatást, még megteheti, hiszen az ellenőrzés rendszerességével sokat tehetünk a kéménytüzek megelőzéséért.

x Hirdetés

Minden második ember túlsúllyal küzd Gyöngyösön

Roadpol akciót tart a rendőrség