Minden második ember túlsúllyal küzd Gyöngyösön

Hazánkban már több a túlsúlyos, mint a normál testsúllyal rendelkező ember. Európában benne vagyunk a top háromban, a világon pedig a top tíz elhízott nemzet között szerepelünk. Juhász Anna Evelin, dietetikus elmondta, hogy ennek főleg a rendszertelen táplálkozás és a mozgáshiány az oka, de befolyásolják a hormonok is.

x Hirdetés

Ez valóban magas és elég megdöbbentő szám. Valahogy nem a mindennapjaink része, nekünk, magyaroknak az egészséges életmód. Pedig az életmód, táplálkozás és sport segíthet a túlsúly leküzdésében és az egészséges lét kialakításában– tudtuk meg a dietetikustól. Megelőzni sokkal könnyebb, mint már a plusz kilóktól megszabadulni.

Általában az emberek türelmetlenek, az 5-6 év alatt felszaladt kilókat egy hónapos diétával akarják leadni. Ez nem várható el a szervezettől, nem azt mondom, hogy ugyanennyi idő szükséges, de sokkal lassabb folyamat, mint azt az ember általában elvárná- tette hozzá.

Forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

Mennyi kalóriára van szüksége a szervezetnek?

Ez egyénenként eltérő. A nem, az abszolút meghatározza, de az életkor és testmagasság is. Vannak képletek, amivel ezt ki lehet számolni vagy az interneten nagyon sok kalkulátor is fellelhető, ami pár adat megadásával kiszámolja, hogy mennyi kalóriára van szükség egy nap. Ha ezt az egyén elfogyasztja, akkor van egy egyensúly állapot, de ha ettől többet visz be a szervezetbe, akkor az vezet elhízáshoz, ha pedig kalóriadeficitbe kerül, akár kevesebbet fogyaszt vagy sportol mellé, akkor érhető el a fogyás.

Túlsúly vagy elhízás? Mi a különbség?

Alapvetően a BMI testtömeg-index határozza meg, hogy melyik kategóriába tartozunk. A túlsúly egy alacsonyabb, az elhízásnak pedig van még három kategóriája – 1-es, 2-es és 3-as típusú, attól függően mennyire elhízott. (Kalkulátor ITT érhető el). Valamilyen szinten be lehet kategorizálni, de manapság sokkal hasznosabb, hogyha testösszetételt nézünk, mert ugyanolyan BMI-je lehet egy magas izmos embernek és egy alacsonyabb túlsúlyosnak. Tehát ha nem látom az egyént, csak a BMI-jét, akkor nem tudok következtetni a testsúlyára, de a testösszetétel mérő már megmondja, mennyi az izom- és a zsírszövet.

Mennyit kellene sportolni egy héten?

Heti háromszor, 60 perc. Ez lehet bármilyen mozgásforma, nem feltétlen szükséges edzőterembe járni vagy maratont futni, akár egy kellemesebb séta is kiváló lehet erre.

Diéta… a mumus szó. Általad mit takar?

Inkább csak betegségekben szeretem használni ezt a kifejezést. Ha fogyókúrára gondolunk, akkor inkább úgy fogalmaznék, hogy életmódváltás. Egy egészséges étrend követése a kulcs, gyakran túl van misztifikálva a diéta, sokan félnek tőle, például az éhezéstől. Nem lehet egy termékre vagy diétára ráhúzni, hogy az mindenkinek segíteni fog, az egyén határozza meg, ezért is pártolom azt, hogy szakemberhez forduljon mindenki, aki változtatni szeretne és a tanácsadás során egyén specifikus életmódot lehet kialakítani.

Általánosságba nehéz tanácsot adni, (mint, ahogyan előbb taglaltuk) de aki szeretne változtatni az életmódján, hogyan vágjon bele?

Az elsődleges a rendszeresség. Napi ötször kellene étkezni. Ezt gyakran nem tudják betartani az emberek. Emellett sokkal könnyebb, ha egyszerre egy dolgon változtatunk. Ha már a rendszer bekerült a mindennapjainkba, ebbe egy-két hét után bele lehet szokni, aztán lehet a következő pontot. Például, hogy milyen termékeket válasszon, milyen köretek legyenek az ebédnél, miből álljon a vacsora. Ezeken lehet finom hangolni.

Mindenkinek eltérő az alapvető táplálkozási szokása. Nem érdemes olyan dolgokat bevezetni, amit nem szeret az egyén vagy tartózkodik tőle, inkább megreformálni érdemes. Érdemes naplót vezetni és így a tanácsadó látni fogja, hogy melyek azok az élelmiszercsoportok, amiket az egyén szeret és össze lehet állítani belőle egy egészségesebb verziót.

Az ötszöri étkezés soknak tűnik. Nagyon kevesen tudják kivitelezni.

Igen, valóban, így látom én is. Munkából vagy egyéb dologból kifolyólag nincs ideje, kapacitása rá az embereknek. Azonban ez nem sok a megfelelő adagokkal, hiszen ezt nem úgy kell elképzelni, hogy öt jókora adag étel, hanem kimérve a szükséges napi kalóriamennyiséget kell szétosztani. A megtervezés nagyon sokban tud segíteni. Nehéz és időigényes, de megéri és egy idő után már rááll az ember.

Vannak, akik drasztikusabb módszerhez folyamodnak és napi egyszer étkeznek a fogyás érdekében. Miért nagy hiba ez?

Megterhelő a gyomornak, bélrendszernek, valamint a vércukor és inzulinszintnek sem tesz jót. Ha egyszerre nagy mennyiséget fogyaszt valaki, akkor nagyon megemelkedik a vércukorszint és ehhez magas inzulinszint is járul, ami hosszú távon elhízáshoz is vezet, sőt a cukorbetegség kialakulásához. Csak képzeljük el, egész nap éhezett a szervezet és arra van felkészülve, hogy raktározzon, így amit egyszer ott elfogyaszt, az zsírpárna formájában raktározódik. Ellenben az ötszöri étkezéssel, hiszen a szervezet nem érzi szükségességét a raktározásnak, ha rendszeresen jut tápanyagokhoz.

Tehát nagyon röviden az előtervezésben, rendszerességben és a sportban van a kulcs.

Borítókép: pixabay.com

x Hirdetés
Nem áll meg az élet a Farkasfalkában!

Nem áll meg az élet a Farkasfalkában!

Támad a csendes gyilkos