Rendszerátállás

Október elsejétől Heves vármegye is csatlakozott az Országos Mentőszolgálat új, egységes ügyeleti rendszeréhez, ezzel tizenkettőre nő azon vármegyék száma, amelyekben megváltozik a korábbi ügyeleti ellátás. A február elsejétől zajló átállás óta nagy a bizonytalanság nemcsak a betegek, de a korábban ügyeletet ellátó háziorvosok körében is. Lapzártánkig nem minden háziorvos csatlakozott a rendszerhez, miután aggályaik vannak az új ügyeleti szerződéssel.

x Hirdetés

Mi indokolta a változást?

A kormány a betegellátás javításával indokolta az új ügyeleti rendszer bevezetését, amely másfél éves tesztidőszak után idén februárban Hajdú-Bihar vármegyében élesedett, majd március 1-től Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben is működni kezdett. A kormány célja, hogy Budapest kivételével „az egész országban egységes, a betegek számára az eddiginél jobb ellátást biztosító, a sürgősségi ellátórendszer elemeivel összekapcsolt ügyeleti rendszer működjön.” Október elsejével – bár az eredeti tervek júniusról szóltak – Heves vármegye is csatlakozott az új rendszerhez, amivel 12-re nő azon vármegyék száma, ahol az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) látja el a feladatot. A tervek szerint az új alapellátási ügyeletet 2024 tavaszáig fokozatosan vezetik be az ország egész területén, Budapest kivételével.


Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője az elmúlt kilenc hónap tapasztalatairól elmondta, hogy 16 és 22 óra között a betegek háziorvosi jellegű problémákkal keresik fel az ügyeletet, és este 10 után jellemzőek a súlyosabb problémák. A mentőszolgálat szóvivője hozzátette, hogy február 1-je óta több mint 134 ezer betegellátáson vannak túl, melyek csupán 5 százaléka volt súlyos eset. Így a háziorvosok aggodalma, hogy túlterheltek lesznek, vagy életmentő beavatkozásokat kell végrehajtaniuk, szerinte alaptalan.


Kit, mikor, hol lehet keresni október elsejétől?

Az új ügyeleti rendszer kapcsán sok a bizonytalanság, hogy baj esetén hova lehet fordulni. Győrfi Pál egri tájékoztatóján elmondta, hogy Heves vármegye öt pontján fog működni ügyeleti telephely – Gyöngyösön, Hatvanban, Egerben, Hevesen, valamint Pétervásárán.

Szeretne többet tudni? Töltse le a digitális kiadást innen!

x Hirdetés

Újabb lépés egy zöldebb város irányába

Életet mentettek a gyöngyösi rendőrök