Medvecsalád jár a közelben

Érdemes nyitott szemmel és kellő óvatossággal barangolni az erdőben, főleg, hogy elindult a gombaszezon, ugyanis vadkamera rögzített egy anyamedvét két év körüli bocsával.

x Hirdetés

Az észlelésről Sóshartyán polgármestere számolt be Facebook oldalán. Mint írja a medve családot Lucfalva határában kapták lencsevégre és mivel az erdő határos Sóshartyán erdejével, ezért fokozott óvatosságra int mindenkit.

Korábban a heol.hu írt arról, hogy a térségünkben, Egercsehinél is volt medve észlelés, ott a lábnyomát örökítették meg. Hogy ugyanarról a medvéről van-e szó azt nem tudni.

Fotó: heol.hu

Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója televíziónknak arról beszélt, hogy bizonyítottan élnek nagyvadak- farkas, hiúz, medve – az Északi-középhegységben. néhány egyed 2008-ban telepedett át Szlovákiából, majd jelenlétük 2014-ben erősödött, amikor volt a szomszédos országban egy jelentős hótörés, amely elpusztította az életterük jelentős részét. Az Igazgatóság egyébként plakátokon hívja fel a figyelmet arra, hogyan kell viselkedni medveészlelés esetén. Rónai Kálmánné hangsúlyozta, hogy a medve, akárcsak a farkas fél az embertől, amennyiben meghallanak egy turistacsoportot inkább elbújnak, hiszen nem tekintik az embert prédának. Települések közelében csak akkor bukkannak fel, ha behajtják, megzavarják őket. Az igazgató hozzátette, a következő időszakban lehet arra számítani, hogy kismértékben ugyan de növekedni fog az egyedszám.

Borítókép: heol.hu

x Hirdetés

Elfogták a virág mumust

Mavka, az erdő őrzője