Jól halad a Mátravasút felújítása

A tervek szerint idén nyáron ismét zötyöghetünk a Mátravasúton, miután jól haladnak a felújítási munkák. A gyöngyösieknek és az idei látogató turistáknak a tavalyi évben részben nélkülözniük kellett a kisvasutazást, a Mátravasút ugyanis Mátrafüredre nem, csak Szalajkaház irányába közlekedett. A pálya rekonstrukció azonban a végéhez közlekedik, így a Mátravasút a tervek szerint június elsejétől ismét menetrend szerint közlekedik majd.

x Hirdetés

Várhatóan a nyár elejére készül a Mátravasút felújítása, miután befejeződik a gyöngyösi kiinduló állomás és a Galya-térköz közötti városi szakasz nagyobb részének rekonstrukciója. Mint a Mátravasút Facebook oldalán közölte: a 6,3 kilométeres szakaszon a régi pályát elbontották, majd az ágyazat cseréje után új vágányokat fektettek le. Teljesen megújul a pálya menti vízelvezetés, és a keresztező utcák, telekbejárók útátjáróit is rendbe teszik.

Innovatív talpfák debütálnak a Mátravasút vonalán Forrás: Mátravasút Facebook

Mint arról korábban a Gyöngyösi Televízió beszámolt, a Mátravasúton debütálnak egy gyöngyösi cég által szállított új, innovatív kialakítású betonaljak. A projekt során a környezetvédelmi szempontból veszélyes anyagnak számító − kátrányszármazék − kreozottal telített hagyományos talpfák helyett, egy új, csökkentett keresztmetszetű vasbeton alj családot alkalmaznak, amely a kitérők számára stabilabb fekvésgeometriát, hosszabb élettartamot biztosít, és alacsonyabb fenntartási költségeket eredményez.

A felújítások miatt a Mátravasút és a Felsőtárkányi Állami Erdei Vasút előreláthatólag 2023.06.01-jén kezdi meg menetrend szerinti közlekedését, míg a Szilvásváradi Állami Erdei Vasút március 18-tól már zötyög, igaz április végéig csak hétvégén fog közlekedni.

x Hirdetés
Különleges lovas program lesz szombaton

Különleges lovas program lesz szombaton

Sokat köszönhet a Hadik Gyöngyösnek