Az elmúlt időszak időjárásának köszönhetően itt-ott megjelentek pirosló eperszemek és virágok is a termőföldön, a november közepi, úgynevezett kényszerérett termés szüretelésre nem lesz alkalmas. A klímaváltozás több, egy nagyrédei farmon termesztett gyümölcs, így például a málna érési folyamatát is befolyásolja.
A jelenség egyrészt köszönhető annak, hogy ez a fajta szamóca az egyenlítőhöz közeli tájakon sokkal hosszabb ideig tud érni, mint nálunk a kontinentális klíma mellett, azonban most viszonylag melegre sikerült az ősz, úgyhogy most elkezdtek bepirosodni a napsütés hiányában is – mondta el Benedek Orsolya.
Másrészt pedig a kicsit felborult környezet eredményeként, a szamóca hamarabb összegyűjti az úgynevezett „hideg óráját”. Ez a délebbi gyümölcsök esetében azt jelenti, hogy kevesebb hideg időjárásra van szükségük, vagyis sokkal korábban kezdenek ébredezni. A szamóca esetében a nyár végével érkező rövidülő nappalok miatt lehet a korai termés.
A termések esetében, most megnézik, hogy egyáltalán ehetőek-e, vagy pedig szükség lesz a savanyításukra – tette hozzá Balogh Orsolya.