Már javában tart az igazi eperszezon

x Hirdetés

Az év első felében a szabadföldi fagyok nem hagyták érintetlenül az állományt. Ma hozzávetőleg 700 hektáron termelnek szamócát, évente változóan 8-10 ezer tonna mennyiségben – derül ki a FruitVeB – Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elemzéséből. Az árak váltózóak, a zöldségeseknél a nagyobb, szebb szemű eper 3900 Ft/kg körüli áron kaphatóak. A piacon az olcsóbb 2000 Ft/kg, a prémium kategória pedig 3500 Ft/kg. 

x Hirdetés

Az egyik Nagyrédei eperfarmon a fóliasátras gyümölcs ugyan már nincs, szabadföldi viszont bőven akad. Hatalmas, piros, édes, lédús az idei termés, némelyik eperszem akkora, hogy bőven eltörpül mellette egy pénzérme – mutatta Zelnik Péter, őstermelő.

Hatalmas, piros, édes, lédús az idei termés. Fotó: Gyöngyösi Médiaközpont

A szakember elmondta, az év első felében a szabadföldi fagyok nagy károkat okoztak a palántákban és bár nem lett veszteséges, pont nullára tudták kihozni a telepítési és a fenntartási költségeket.

Némelyik eperszem akkora, hogy bőven eltörpül mellette egy pénzérme. Fotó: Gyöngyösi Médiaközpont

Bár a sorok mellett még látszódnak a takarófóliák, a szakemberek bíznak abban, hogy búcsút inthetnek az elmúlt időszak viszontagságos időjárásának. Nagyrédén 6000 négyzetméteren termelnek szabadföldi epret. Zelnik Péter hozzátette, összesen 1 hektáron termelnek szamócát, ebből 4000 négyzetméter hajtatott fóliában van.

A sorok mellett még látszódnak a takarófóliák. Fotó: Gyöngyösi Médiaközpont

Igaz, hogy a boltokban egész évben kapható az eper, ami jellemzően importáru, azonban az illatos, édes magyar változat csak mostanában kezd terjedni a pultokon. 

x Hirdetés

160 diáknak tartottak drogprevenciós előadást

Ne Feledd! Nap Gyöngyösön – fókuszban a demencia