Feljelentést tesz az Önkormányzat a csaló cég ellen

Büntetőfeljelentést indít a testület az ellen a cég ellen, amely több mint 5 millió forinttal károsította meg az Önkormányzatot. A testület már évek óta az egyik kiemelt feladataként kezelte a városban új nyilvános illemhelyek létesítésének kérdését, a megvalósítás fedezeteként biztosítottak is a 2023. évi költségvetési rendeletben több mint 10 millió forintot. Ennek csaknem a felét előlegként utalták át az érintett cégnek, az viszont soha nem teljesítette a megbízást, elérni pedig azóta sem tudták.

x Hirdetés

Hiesz György polgármester elmondta, a Covid óta próbálnak vandál biztos illemhelyeket beszerezni, akkor azonban nem találtak megfelelő ajánlatot, egy darab megrendelése ugyanis 40 millió forint lett volna. Ezt követően kaptak ajánlatot a bizonyos cégtől, egy két-kétszemélyes női és férfi, valamint egy mozgáskorlátozottak számára rendszeresített WC-ét magában foglaló konténer leszállítására. A cégtől, bár jóval olcsóbban árulták a mellékhelyiségeket, az Önkormányzat különböző átalakításokat kért, többek között, hogy legyen hely egy takarítónak, aki a pénzt is tudja szedni. A cég emiatt kért előleget, amit az Önkormányzat a jó referenciák miatt meg is adott. A helyszín s Bugát Pál tér lett volna, de az ajánlat ezen kívül magában foglalta a Felsővárosi temetőbe kialakítani kívánt ugyancsak konténeres illemhelyet is. Miután a részletekben megegyeztek az ajánlattevővel, ismertté vált, hogy a két beruházásra rendelkezésre álló keretösszeg nem elégséges, ezért a polgármester az általános tartalék terhére a szükséges kiegészítő forrást jóváhagyta.

A Kft a vállalt határidőig azonban nem teljesített a megrendelést, utána pedig nem tudtak már vele kapcsolatba lépni sem telefonon, sem írásban. Az Önkormányzat ezt követően lekérte a cégkivonatot, melyben értesültek, hogy a szerződéskötést követően a cég ellen végrehajtási jog került bejegyzésre. Ennek következtében az Önkormányzat megtette a szükséges jogi lépéseket. Első lépésként azonnal hatállyal felmondták a szerződést, a céget pedig kötelezték az előleg visszafizetésére.

Mivel ezek a lépések nem vezettek eredményre az Önkormányzat fizetési meghagyást bocsátott ki, miután az jogerőssé vált, az ügyben eljáró ügyvéd a végrehajtási eljárást elindította. Ugyanakkor a végrehajtási lap kiállítását a közjegyző megtagadta, mivel a Kft 2024. január 4. napjától felszámolás alá került. A felszámolóbiztos később arról tájékoztatta az Önkormányzatot, hogy a követelést nyilvántartásba vette, elismerte, ugyanakkor a követelés megtérülésére az eljárásban fedezet nem várható. A pénz így behajthatatlanná vált, azt az Önkormányzat kivezette könyveiből és kiadásként számolta el.

Az Önkormányzat most büntetőfelejtést fog tenni, ehhez a meghatalmazást már meg is adták ügyvédjeiknek. A Nemzeti Cégtár adatai alapján az érintett cég továbbra is felszámolás alatt van.

x Hirdetés

Folytatódhat a rendőrség és a városrendészet együttműködése

Új rendőrkapitány Gyöngyösön