Életveszélyes a park, ezért lezárták

Életveszélyessé váltak a Mátrai Gyógyintézet kékestetői parkjának ősfái, ezért a szanatórium lezárta a területet – tudta meg az InfoRádió. Láncokkal és figyelmeztető táblákkal találkoznak azok a páciensek és látogatók, akik sétálni és mókusokat etetni mennének a Kékestetői Szanatórium híres parkjába, veszélyesek lettek a fák – írta meg az Infostart érdeklődésére az intézet főigazgatója.

x Hirdetés

Mint azt Urbán László elmondta, szakemberek segítségével, tervezetten zajlik a területen lévő veszélyes fák eltávolítása és az erdőterület megújítása, mely hosszú távú feladat.

Az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára szerint a klímaváltozás veszélyezteti a magyarországi erdőket. A szakértők egyetértenek abban, hogy Magyarország átlaghőmérséklete az utóbbi 50 év alatt az ezer kilométerrel délebbre fekvő területek átlaghőmérsékletére emelkedett, ezért a jövőben a változást jobban toleráló szaporítóanyagra, ellenálló bőségre, honos fafajokra, valamint a klímaváltozás hatásait mérsékelni képes erdőművelési módszerekre lesz szükség.

Legutóbb 2022. novemberében számoltunk be arról, miután Hadházy Ákos tette közzé a Facebook oldalán, hogy életveszélyessé nyilvánították a kékestetői tüdőszanatórium kertjét, ezért azt lezárták a látogatók elől. Hadházy Ákos politikus közösségi oldalán a nem messze lévő Mátraházai edzőtáborral vont párhuzamot akkor, amely a legkorszerűbb elvárásoknak is megfelel és amelyre a kormány több, mint egymilliárd forintot költött.

Nem ez az egyedüli aggályos dolog a Mátraházai Gyógyintézetnél.Szintén az országos politikus foglalkozott ezzel másfél éve, miszerint a kékestetői szanatórium napelemeinél is fontosabb volt, hogy a pénzt elköltsék, minthogy az elemek áramot termeljenek. Nyáron a gaz, ősszel a levelek, de leginkább minden évszakban a környező fák árnyéka akadályozza a termelést. A Mátrai Gyógyintézet összesen 1.2 milliárd forint EU-s pénzt költött megújuló energiaforrásokra.

x Hirdetés
Ülésezik a képviselő-testület: 2024.05.28

Ülésezik a képviselő-testület: 2024.05.28

Futsal csarnok épülhet Gyöngyösön