Jól keresnek az emberek Hevesben

A turizmus és az átlagjövedelmek alapján jól áll Heves vármegye, viszont több szempontból rontottunk – írja a KSH adataira hivatkozva a heol.

x Hirdetés

A munkanélküliségi ráta 2023 utolsó negyedévében Heves vármegyében 3,4 százalék volt, ez a szomszédos északi megyékhez képest alacsony, a foglalkoztatási ráta 71,7 százalék volt. Az egész éves havi nettó átlagkereset kicsivel több mint 350 ezer forint volt a KSH szerint, ez magasabb a régió összes vármegyéjénél, sőt, Pest vármegye is elmarad mögötte 4 ezer forinttal.  Az ezer lakosra jutó regisztrált vállalkozások terén viszont az alsó középmezőnyben vagyunk, tavaly év végén 170 volt ez a szám. Az egy lakosra jutó ipari termelésben az élmezőnyben járunk, 8433 ezer forint az éves eredmény, ugyanakkor az első helyezett Komárom-Esztergom megyében ennek duplája.

Az országhoz viszonyítva magas az ipari termelés és a vendégéjszakák száma, alacsony viszont az építőipari termelés és a beruházások teljesítményértéke. A közúti balesetek az országos 3,4 százalékát teszik ki, a kereskedelmi forgalom pedig 2,8 százalék. Összehasonlítva 2023-ban Heves vármegyében az élveszületések (2500) és a halálozások (4100) száma is elmaradt az előző évitől. A foglalkoztatási ráta romlott, a munkanélküliségi ráta viszont javult, előbbi értéke kedvezőtlenebb, utóbbié kedvezőbb volt az országos átlagnál.

A vármegyei székhelyű építőipari szervezetek teljesítménye 4,6, a beruházások volumene 23 százalékkal csökkent, utóbbiban jelentős szerepe volt a feldolgozóiparnak. A turisztikai szálláshelyeken a vármegyék többségével ellentétben több vendégéjszakát töltöttek el a vendégek, mint egy évvel korábban. A kiskereskedelmi forgalom volumene az országosnál kicsivel nagyobb mértékben csökkent.

x Hirdetés

Roncsba szorult sérültet mentettek a gyöngyösi tűzoltók (videó)

Korszerűsítik a fűtést a városi óvodákban