Hadat üzentek az illegális dohányárusoknak

Munkacsoportot hozott létre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal még tavaly nyáron, melynek célja, fellépni az illegális dohánykereskedelemmel szemben. A legújabb intézkedés részeként a NAV egyeztetésre hívta a piaci szereplőket, valamint az Országos Dohányboltellátó Kft. és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága képviselőit. A többoldalú megbeszélésen a felek megegyeztek: össztüzet zúdítanak a feketekereskedelem résztvevőire – tájékoztatotta a NAV Heves vármegyei Adóigazgatóságának szóvivője.

x Hirdetés

dr. Paskujné Pifkó Mónika elmondta, az értekezleten egyeztették azokat az egymásnak átadható információkat, amelyek az illegális kereskedelem elleni harcban, az eredményes felderítésben, a keresleti és kínálati oldal visszaszorításában alapozzák meg a felderítési hatékonyságot. Az egyeztetésen szóba került a jogszabálymódosítások kezdeményezésének lehetősége is annak érdekében, hogy egy egyértelműbb, a hatósági jogalkalmazást jobban támogató jogi környezet adjon alapot a költségvetési bevételek maximális biztosítására.        

A találkozón a NAV bűnügyi szakterületének vezetői helyzetképet vázoltak az elmúlt időszak felderítéseiről, az illegális dohánygyárak felszámolásáról, a nagyobb bűnügyek nyomozásában elért sikerekről, miközben hangsúlyozták, hogy ez a „projekt” még korántsem befejezett, tennivaló akad bőven. A jövőben nagyobb hangsúlyt kap a prevenció és a kommunikáció, melyben szerepet vállalnak a dohánypiaci szereplők is, miközben a jogsértések terén a bűnügyi, rendészeti és adószakmai szakemberek dinamizálják a kooperációt, hogy még több eredményt érjenek el a felderítések során.   

Szóba került, hogy a hagyományos dohánytermékek illegális piacának visszaszorítása mellett, az új típusú dohánytermékek kontrollja is kerüljön a fókuszba. Egységes küldetésnek tekinthető, hogy gátat szabjanak az Elf Bar és a Poco Bar, vagyis az ízesített, elektronikus cigaretták – mint népszerű fogyasztói termékek – illegális beszerzési útvonalainak. A NAV és szövetségesei leszögezték: társadalmi szerepvállalásként közös, elsöprő kampányt kell indítaniuk az ellenőrizetlen helyről származó, egészségre fokozottan veszélyes dohánytermékek térhódításával szemben – tette hozzá a szóvivő.

x Hirdetés

Hatan jutottak az országos döntőben

Cél a 3. hely a Párizsi Paralimpián (VIDEÓ)