Minden évben autók égnek ki tűzijáték miatt

Az év utolsó napján sem szabad megfeledkezni saját és mások biztonságáról, akkor sem, ha tűzijátékot vásárolunk. Tavaly országosan összesen 37 tűzeset keletkezett az eszközök használata során. A legtöbbször növények, kukák és a tűzijátékok égő maradványai miatt vonultak a tűzoltók. Az év utolsó napján Heves vármegyében összesen 80 tűzoltó van készenlétben, de tegyünk meg mindent, hogy nekik is nyugodt éjszakájuk legyen.

x Hirdetés
csak ellenőrzött tűzijátékot vásároljunk! Forrás: police.hu


Arról már olvashattak honlapunkon, hogy a szilveszteri tűzijátékokat december 28-tól lehetett megvásárolni. A Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a figyelmet, hogy a pirotechnikai eszközöket biztonságos távolságra tegyük a fűtőeszköztől, a tűzhelytől, mert a hő hatására idő előtt működésbe léphetnek, továbbá ne tároljuk együtt más éghető anyagokkal. Olyan helyre zárjuk el ezeket, ahol nem éri napfény, pára, víz és a gyermekek, háziállatok sem férhetnek hozzá. Ha valamelyik tűzijáték vizes lett, azt még azután se használjuk, miután megszáradt.
A szilveszteri tűzijátékokat nem szabad a házak, különösen a társasházak ablakából, vagy erkélyéről indítani, mert rendkívül tűz- és balesetveszélyes.
Az elhasznált tűzijátékok forró maradványait csak a kihűlése után dobjuk a kukába, mert gyakran emiatt gyulladnak meg kukák és közel álló autók, épületek.

a háziállatok ilyenkor nagyobb gondoskodást igényelnek


Az év utolsó napján se feledkezzünk meg a házi kedvencekről sem. A kutyát, ha lehet engedjük be a lakásba, vagy biztonságosabb helyre, kapcsoljuk be neki a tévét, vagy a rádiót, hogy kevésbé hallja a durrogást, fokozottabban figyeljünk rá és nyugtassuk az este folyamán. Szilveszter éjszaka a nagy zajhatástól sok kutya megriad és elszökik, beszorul, beesik valahová, majd a tűzoltóknak kell kiszabadítaniuk a bajba jutott állatokat.


Ha tüzet, bajba jutott embert, állatot látunk, hívjuk a 112-es segélyhívó számot.

x Hirdetés

Garázs és kazánház égett Atkáron

Fókuszban a kékfrankos-szeretik a mátrait