Már megvásárolhatók a szilveszteri tűzijátékok

December 28.és december 31. között vásárolhatók a 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték, felhasználni azonban csak az év utolsó napján 18 órától január 1-én 6 óráig lehet – hívja fel a figyelmet a Heves vármegyei Rendőr-főkapitányság.

x Hirdetés

A police.hu tájékoztatása szerint a pirotechnikai termék csak működési engedéllyel rendelkező nyílt árusítású üzletből, vagy forgalmazó raktárkészletéből vásárolható. A 1-3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termékek évvégi árusítását, tárolását a rendőrhatóság ideiglenes tároló helyre (konténerre) is engedélyezheti.

Engedélyt csak olyan kereskedő kaphat, aki a rendeletben előírt személyi és tárgyi feltételeknek megfelel. Heves vármegyében idén összesen 11 árusító hely kapott ilyen engedélyt, melyek döntő többsége áruházak, bevásárló központok parkolóiban található. Ezeken a helyeken a forgalmazás csak december 28. és 31. között lehetséges. A forgalmazott termékeknek minőségileg bevizsgáltnak és tanúsítottnak kell lenniük. Vásárokon, piacokon és működési engedéllyel rendelkező üzletben csak játékos pirotechnikai termékek hozhatók forgalomba.

Kiemelten kérik, hogy illegális árustól tűzijáték terméket ne vásároljanak, mert ezzel magunkat és környezetünket is veszélyeztetjük!

A fel nem használt 3. pirotechnikai osztályba tartozó, illetve bármely hibás vagy lejárt szavatosságú terméket, szilvesztert követően 5 napon belül a forgalmazónak vissza kell szállítani. A forgalmazó köteles azt térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni, melyről a vásárlót a forgalmazás helyén jól láthatóan köteles tájékoztatni, a visszavétel helyének, időpontjának feltüntetésével.

A legálisan forgalmazott pirotechnikai termék felirata magyar nyelvű, közérthető használati és kezelési útmutatót, valamint baleset- és egészségvédelmi figyelmeztetést is tartalmaz.  A tárolás feltételeit a rendelet részletesen szabályozza. A magánszemélyek által szabadon felhasználható pirotechnikai termékek tárolására vonatkozó legfontosabb szabályok:

  • más tűzveszélyes anyagokkal (pl.: üzemanyag, hígító) együtt nem tárolhatók;
  • nem zárt pirotechnikai terméket felügyelet nélkül hagyni tilos;
  • lakásban a pirotechnikai termékeket a kiskorú személyektől elzártan kell tartani;
  • tetőtérben és alagsorban, pincében pirotechnikai terméket tárolni nem szabad;
  • elnedvesedett és utána kiszáradt, illetve valamilyen okból sérült burkolatú pirotechnikai termékeket a többi pirotechnikai terméktől el kell különíteni;
  • a hibás terméket felhasználni tilos, a vásárlás helyére kell visszavinni;
  • a pirotechnikai termékek eredeti szerelési formáját megbontani, a terméket szétszerelni nem szabad;
  • egy lakóegységen (pl.: lakás, családi ház) belül összesen csak az egy magánszemély által birtokolható mennyiségű pirotechnikai termék tárolható.

Petárdázni akárcsak az elmúlt években idén is tilos. Aki mégis petárdát birtokol, illetve felhasznál 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

x Hirdetés

Több tízmilliárdos támogatást kaphat a Mátrai Erőmű

» Omega – Csillagok útján