Eljárás indul a gyöngyösi kórház ellen egy fiatal beteg halála miatt

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ helyt adott egy panasznak a Gyöngyösi Bugát Pál kórházzal szemben, mert az intézményben májusban meghalt egy fiatal gyöngyösi férfi. Az NNK a panaszt megvizsgálva arra a gyanúra jutott, hogy az elhunyt beteget félrediagnosztizálták, szívbetegségét nem kezelték, az esetet pedig hiányosan dokumentálták, így az ügyben hatósági eljárást indítanak.

x Hirdetés

Augusztusban írtunk róla először, hogy egy gyöngyösi fiatal tisztázatlan körülmények között halt meg a Gyöngyösi Bugát Pál kórházban, az apa szerint azért, mert fia olyan injekciót kapott, mely súlyosbította szívbetegségét. A húszas éveiben járó Barnabás márciusban kereste fel a kórházat tartós köhögés és mellkasi fájdalmak miatt, ahol a Blikk akkori beszámolója szerint CT-vel szívmegnagyobbodást állapítottak meg, így beutalták a kardiológiára, tüdőpanaszaira antibiotikumot kapott, másnap pedig a pszichiátriai gondozóba küldték, ahonnan végül hazament, mielőtt behívták volna.

Állapota később rosszabbra fordult, mentőt hívtak hozzá, és az egri Markoth Ferenc kórházban látták el, ahol felső-légúti fertőzést diagnosztizáltak nála, és antibiotikumot írtak fel neki. Három nappal később viszont a gyöngyösi kórházban egy CT-vizsgálat során kiderült, hogy szívinfarktusa volt. A lap szerint ekkor egy olyan nyugtatót kapott, mely szívbetegekre veszélyes, mely végül halálához vezetett.

A gyöngyösi kórház tételesen cáfolta a súlyos vádakat, mint írták, mindent megtettek a fiatal beteg ellátása érdekében, akinek a cikk állításaival szemben több meglévő, nem pszichiátriai jellegű betegsége is volt, továbbá közölték, jogi képviselőjük sajtó-helyreigazítási eljárást indítványozott az újság ellen, valamint rágalmazás és becsületsértés miatt rendőrségi feljelentést is tettek.

Az az elhunyt férfi apja azonban panasszal élt fia ellátása miatt az NNK-nál, és eljuttatta hozzánk a vizsgálat november 13-án kelt eredményét, mely szerint a kórház megszeghette az egészségügyi szolgáltatásra vonatkozó szabályokat és irányelveket, ennek kiderítésére hatósági eljárást indítottak.

Az eljárást megalapozó panaszvizsgálati eredményekben az NNK megjegyzi, hogy a dokumentáció hiányosságai miatt nehezen, csak részben rekonstruálható az ellátás folyamata, de a jelentés szerint a beteg 2023. március 19-én került a gyöngyösi kórház sürgősségi osztályára, szívmegnagyobbodás, vizesedés, és tüdőgyulladás gyanújával, ahonnan intravénás kábítószerek használata miatt a pszichiátriai és a kardiológiai osztályra is beutalták. Március 25-én a páciens „nyugtalan, agitált, zavart” állapota miatt elrendelték a korlátozó intézkedést, azonban ennek feloldását nem dokumentálta a kórház.

A nyugtatózást sem az érvényes protokollok szerint végezték a vizsgálat szerint, a gyógyszerek típusa és dózisa sem volt adekvát, és sosem alkalmaztak szedációs szünetet, így a beteg neurológiai állapotát nem is lehetett felmérni, a használt szerek folyamatos kiürülése pedig befolyásolta a kezelést a beteg változó vese- és májfunkció-zavarai miatt. Azt, hogy az alkalmazott antipszichotikumnak közvetlen köze volt a beteg halálához, mint azt az apa gyanítja, nem állapítja meg az NNK vizsgálati eredménye.

A hatóság aneszteziológia és intenzív terápia területének szakfelügyeletét ellátó főorvosa szerint a beteg „nem az egészségi állapotának megfelelő kezelést kapta,” a kórház diagnózisa szerint ugyanis elvonási tünetei voltak („drog megvonása miatti delírium”), ez viszont a szakfelügyelő orvos szerint nem klinikailag megalapozott, sőt, a szívelégtelenség jelenléte a „kórlefolyást és a kivizsgálás leleteit figyelembe véve (…) egyértelműen megállapítható volt.” Ennek ellenére az NNK szerint a beteg sem az ambuláns megjelenések, sem a belgyógyászati kezelés során, sem pedig az intenzív osztályon nem kapott szívproblémái eredményes ellátásához szükséges specifikus terápiát.

Bár az ügy első előkerülésekor a kórház tagadta, hogy a beteg felfekvései és tüdőgyulladása a kórházban alakultak ki, valamint szerintük Barnabás vese- és májproblémái már a kórházi kezelés előtt fennálltak. Az NNK panaszvizsgálata azonban ezt megcáfolni látszik: a vizsgálati eredmény szerint az ápolási időszak elején a beteg vesefunkciós értékei még elfogadhatóak voltak, májelégtelenség sem volt igazolható, csak a kórházi kezelés későbbi fázisaiban, fertőzés következtében romlottak ezek az értékek. A beteg halála előtt szeptikus sokkba került, a hatóság főorvosa ezt a kórházi kezelés alatt kialakult felfekvések, illetve a lélegeztetéssel összefüggő, úgynevezett „nosocomialis,” azaz kórházi fertőzésből származó tüdőgyulladással magyarázza.

Az ügy kapcsán kérdéseinkkel megkerestük a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központot valamint a Gyöngyösi Bugát Pál Kórházat, amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

x Hirdetés

Semmelweis

Videón a drogdílerek elfogása