Biztonságos közlekedés: pályázati forrás szükséges

Ismét előkerült a Mátrafüred-Pálosvörösmart bicikliút kérdése a képviselő-testület mai ülésén. Dr. Lénártné Benei Anikó, a Gyöngyösi Várostérség Fejlesztő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy figyelik a pályázatokat, azonban az évtizedek óta húzódó beruházás terveit meg kéne újítani.

x Hirdetés

A november 23-i képviselő-testületi ülésen Faragó Tamás jobbikos önkormányzati képviselő kérdezte a Várostérség Fejlesztő ügyvezetőjét, hogy történt-e előrelépés a Mátrafüredet Pálosvörösmarttal összekötő bicikliút ügyében, lát-e erre a célra használható pályázati forrásokat.

Az igazgató felidézte, hogy 15 évvel ezelőtt készült egy kistérségi szintű terv egy bicikliút-hálózatra. Ez a terv az engedélyezési eljárásokhoz készült, tehát nem kivitelezési terv volt, a terveket azonban meg kéne újítani. Több települést kötött volna össze ez a hálózat, a bicikliút elért volna Abasáron át egészen Markazig.

Dr. Lénártné Benei Anikó, a Gyöngyösi Várostérség Fejlesztő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója felszólal a város képviselő-testülete előtt (Fotó: Gyöngyösi Médiaközpont)

Dr. Lénártné Benei Anikó szerint a tervmegújításra fel kellene kérni az azt eredetileg elkészítő tervezőirodát, ennek körülbelül 3-4 millió forintos költségére pedig költségvetési forrást kéne elkülöníteni.

A pályázatokat folyamatosan figyeli a Várostérség Fejlesztő Nonprofit Kft., és mint a cég vezetője elmondta, most nyílik lehetőség közös agrárpolitikai fejlesztésekre, úgynevezett KAP pályázatokra jelentkezni – erre konzorciumban akár állami cégek is pályázhatnak. Érdemes lenne tehát az igazgató szerint felvenni a kapcsolatot az Egererdővel és a Bükki Nemzeti Parkkal, hogy közösen pályázzanak egy talajstabilizációs rendszerrel létrehozott erdei kerékpárút megvalósítására, ehhez szükség lenne a tervmegújítás finanszírozására.

A Pálosvörösmart és Mátrafüred összeköttetését biztosító Pálosvörösmarti úton a lakók korábban azzal fordultak az önkormányzathoz, hogy a biztonságosabb közlekedés érdekében járdát szeretnének az utcába. Ez sajnos nem valósulhatott meg, mivel egyrészt az út állami fenntartású, másrészt pedig a domborzati viszonyok nem teszik lehetővé a szabályos, biztonságos járda kialakítását, a terület ehhez nem elég széles.

x Hirdetés

Pusztító vihar csapott le

Egyebek mellett a diákétkeztetés ügye a képviselő-testület előtt

Egyebek mellett a diákétkeztetés ügye a képviselő-testület előtt