Megnyílt a sporttörténeti kiállítás az Aktív Házban

Megnyílt Gyöngyös sporttörténeti kiállítása a nemrég átadott Aktív Ház Sport- és Szabadidőközpont aulájában. A szerdai megnyitón beszédet mondott Hiesz György polgármester és Balázs Ernő, a Gyöngyös Város Barátinak Köre tiszteletbeli elnöke, a kiállítás megálmodója.

x Hirdetés

Hosszasan sorolta Hiesz György polgármester szerda délután a szeptemberben átadott Aktív Ház aulájában Gyöngyös sportsikereit a kiállítás megnyitóján tartott köszöntőjében. Elmondta, Gyöngyösön a sportélet a XIX. században a lovassporttal kezdődött, mely nem meglepő, hiszen a városban huszárlaktanya működött, melynek épületéből a sportközpontot kialakították. A polgármester felidézte, hogy a kiállítás gondolata 2014-ben született meg, és ekkor karolta fel Gyöngyös Város Barátinak Köre. Mikor 2017-ben az Aktív Házra pályázati forrásokhoz jutott a város, tudták, ott méltó helyet kaphat a Gyöngyös sportéletének múltját és jelenét bemutató tárlat – tette hozzá.

Hiesz György polgármester beszél a megnyitón (Fotó: Gyöngyösi Médiaközpont)

A városvezető szerint a politikában sok kritikát kap az, aki a sportra erőn felül áldoz, sportolókat támogat, vagy szeretné, hogy a magyar sport régi hírnevéhez méltóan szerepeljen világversenyeken, de a sport nem csak testmozgás. Egészségmegőrző funkciója mellett társadalmi feladatot is betölt; közösséget nevel. A városnak fontosak a sportcsapatok köré szerveződő civil közösségek, a sport ráadásul az erkölcsi nevelésben is kulcsszerepet tölt be; megtanít tisztességes, becsületes versenyben küzdeni, ami kihat az élet minden területére. „A jelen testnevelőinek el kell ide hozni a gyermekeket, hogy megmutassák a jövő generációjának, hogy dicső volt, és jelenleg is dicső Gyöngyös sportja, és ezek a sportolók, csapatok igenis példaképeink,” mondta a polgármester.

A kiállításon bemutatott relikviákat három éve gyűjtik, bár a polgármester sem tagadta, hogy a városi gazdag sportmúltnak még csak apró szeletét tudják bemutatni, de elmondta, még rengeteg relikviát várnak csapatoktól, egyénektől és egyesületektől. Mint mondta, „azt kívánom, hogy a jelen generáció érjen el legalább ilyen eredményeket, és a jövő önkormányzatai gyarapítsák ezt a gyűjteményt, hogy végül egy valódi múzeum valósulhasson meg, hogy megtiszteljünk minden olyan sportolót, aki a sokat tett a városért.”

Balázs Ernő, a kiállítás megálmodója (Fotó: Gyöngyösi Médiaközpont)

Balázs Ernő, Gyöngyös Város Barátinak Körének tiszteletbeli elnöke és a tárlat ötletgazdája elmondta, hogy a Magyar Olimpiai Akadémia meghívására vettek részt a Kecskeméti Sportmúzeum megnyitóján, mikor arra gondolt, ilyen Gyöngyösön is lehetne. Próbakiállítást szerveztek hát 2016-ban a Mátra Művelődési Központban, mely egy hónapig várta a látogatókat, és nagy sikert aratott. Ezután kereste meg a polgármestert, aki nagy sportbarát hírében áll, és ezt nem is hazudtolta meg, azonban a projekt mögé állt. Mint azt az ötletgazda elmondta, több mint 50 egyesület vett részt a kiállítást megelőző egyeztetéseken, akiknek megköszönte a közreműködést, továbbá hálát mondott mindenkinek aki bármilyen formában hozzájárult a kiállítás megnyitásához.

A kiállítás megtekinthető az Aktív Ház Sport- és Szabadidőközpontban, a kiállítás megnyitója pedig visszanézhető Youtube csatornánkon.

x Hirdetés

Szívbajnokokat avattak a gyöngyösi kórházban

Valósággá vált Gyöngyös Város Baráti Körének ötlete

Valósággá vált Gyöngyös Város Barátinak Köre ötlete