Étkezők viadala


Politikai vita tárgya lett az új közétkeztetési rendszer Gyöngyösön. A szeptemberben indult online felület bevezetését az indokolta, hogy az utóbbi időben az általános és középiskolákban a szülők sok esetben egyszerűen nem fizették ki a gyermekeik étkezését. A tanév végére a tartozás összege már meghaladta a 10,6 millió forintot, ezért olyan megoldásra volt szükség, amely lehetővé teszi az előre fizetést.

x Hirdetés

Mi indokolta a változást?
Mindezt a Gyöngyös Körzete Kistérség Többcélú Társulás Belső Ellenőrzése tárta fel, amikor vizsgálatot folytatott Gyöngyös Városi Önkormányzat és a Mátra Party Kereskedelmi és Vendéglátó Kft. 2022. március 1-jén hatályba lépett koncessziós szerződéssel és a gyermekétkeztetéssel kapcsolatban. A vizsgálat során az derült ki, hogy míg Gyöngyös óvodáiban a szülők fizetési hajlandósága közel 100 százalékos, addig az általános és középiskolákban, ahol koncessziós szerződésben látják el a feladatot, rendkívül magas a nemfizető szülők aránya.
A hátralékok csökkentése érdekében a tartozó szülők két felszólítólevelet kaptak: az első alkalommal 2023 márciusának végén, majd a 2022/2023. tanév zárását követően az év végi elszámolószámlák alapján. Az első felszólítás kapcsán kiküldött leveleket követően a felszólításokkal érintett több mint 10,6 millió forint összegű tartozásból alig több, mint 2,7 millió forint került megfizetésére a szülők részéről.

Magas volt a szülők nemfizetési hajlandósága (Fotó: Gyöngyösi Médiaközpont)


Ennek ismeretében döntött úgy júniusban a képviselő-testület, hogy ősztől egy olyan modern, online rendszert vezet be, amelyben az étkezések utáni térítési díjat előre kell megfizetni, kiküszöbölve a tartozások felhalmozását. A változásról szóló értesítőket a Közigazgatási és Intézményirányítási Igazgatóság már június elején kiküldte azoknak a szülőknek, akiknek a gyermeke már az intézménybe járt, míg az iskolát kezdő elsősök tekintetében az igényfelmérés augusztusban történt meg. Így a szolgáltató és a hivatal tájékoztatása szerint kisebb hibákkal, de rendben elindult a közétkeztetés az iskolákban.

Szeretne többet tudni? Iratkozzon fel a digitális kiadásra, és a megjelenés napján elküldjük Önnek!

Iratkozzon fel a Gyöngyösi Újság digitális kiadására!

A kiadványt a megadott e-mailre küldjük a megjelenés napján.

x Hirdetés

Városrendész segített – hazatalált az elkóborolt négylábú

Idén is lehet tűzifát igényelni az önkormányzattól, egy család maximum 12 mázsát

Idén is lehet tűzifát igényelni az önkormányzattól, egy család maximum 12 mázsát