Gondatlanul magára hagyott mécses miatt csaptak fel a lángok

Hiába a folyamatos figyelemfelhívás minden évben történik baleset, tűz üt ki akár a sírkertekben, akár lakásokban. A következő napokban sokan keresik fel a temetőket, hogy elhunyt szeretteikre emlékezzenek, de vannak akik otthon gyújtanak gyertyát, mécseseket.

x Hirdetés

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint tavaly egész évben 98 alkalommal keletkezett tűz temetőkben vagy azok környékén. A legtöbbször, 66 esetben a temető növényzete és a száraz avar kapott lángra. Összesen 330 ezer négyzetméternyi terület égett le. 17 alkalommal a temető területén kihelyezett szemetes gyulladt ki, 15 esetben pedig a sírhelyeken elhelyezett koszorúk égtek. Tavaly október vége és november eleje között 13 temetőben keletkezett tűz. Ugyanebben az időszakban 12 lakóépületben csaptak fel a lángok kegyeleti gyertyák és mécsesek miatt.

Heves vármegyében sem ritka, hogy Hallottak napja környékén megszaporodik a kisebb tüzek száma. Tavaly 15 alkalommal keletkezett tűz temetőkben vagy azok környékén térségünkben. A legtöbbször, 9 esetben a temető növényzete és a száraz avar kapott lángra. A legtöbb esetben csak néhány négyzetméteren pusztítottak a lángok, de néhány helyen a temető melletti területre is átterjedt a tűz, és többhektáros, kiterjedt szabadtéri tűz alakult ki. 4 alkalommal a temető területén kihelyezett szemetes gyulladt ki, 1 esetben pedig a sírhelyeken elhelyezett koszorúk égtek.

De gondatlanul elhelyezett mécses miatt egy családi házban is felcsaptak a lángok tavaly novemberben Parádon. A gyors intézkedésnek köszönhetőn az ingatlan lakható maradt.

Az esetleges tragédiák elkerülése érdekében a katasztrófavédelem minden évben felhívja a figyelmet, hogy a sírhely környezetét a száraz falevelektől, elszáradt koszorúktól és virágoktól tisztítsuk meg. Csak hőálló mécsestartóban lévő mécsest gyújtsunk meg! A mécsest úgy helyezzük el, hogy a közelében ne legyen semmilyen éghető anyag, és ne tudjon felborulni. A nem hőálló mécsestartóban égő gyertyát, teamécsest a sírtól való távozás előtt oltsuk el! A temetőben kihelyezett hulladékgyűjtőbe ne dobjunk izzó, forró tárgyakat! Aki a temetőben tüzet észlel, hívja a 112-es segélyhívó számot és értesítse a temető biztonsági személyzetét! 

Sokan otthon is gyertyát gyújtanak ebben az időszakban. Az ezzel összefüggő lakástüzek leggyakoribb oka, hogy az égő mécsest, gyertyát túl közel teszik valamilyen éghető anyaghoz. Ha a gyertyát vagy mécsest egy tűzálló tálra, a gyúlékony tárgyaktól távolabb helyezzük, akkor az nem forrósítja át a környezetét, és nem vezet lakástűzhöz a megemlékezés. A meggyújtott gyertyát ne hagyjuk felügyelet nélkül! 

Akik Halloweent ünnepelnek és töklámpást készítenek, ügyeljenek arra, hogy a lámpás ne tudjon felborulni, és ne legyen a közelében semmi, ami meg tud gyulladni. Akik kültéren helyeznek el töklámpást, abba gyertya és mécses helyett elemes LED izzót tegyenek! Ez akkor sem okoz tüzet, ha a szél száraz faleveleket fúj oda, vagy felborítja a töklámpást.

Borítókép: Freepik.com

x Hirdetés

Riasztást adtak ki az egész országra – vármegyénkben jégeső is lehet

Halott személy nevében próbált adót csalni