Célba ért a Debrecenből Kékestetőig futó jótékonysági sportoló

Debrecenből, a Nagytemplomtól indult pénteken Nádudvari Péter jótékonysági futó, és 160 kilométerrel később, vasárnap nem sokkal délután kettő érkezett meg a Kékestetőre. A gyógypedagógusként dolgozó sportoló a súlyos beteg recski kisfiú, Szabó Marci németországi gyógykezelésére gyűjt, akinek eddig közel ötmillió forintot szedett össze lefutott kilométerei “eladásával.”

x Hirdetés

A 39 éves, gyöngyösi születésű sportember péntek délután indult a debreceni Nagytemplomtól a Hortobágyra, szombaton a Hortobágytól Füzesabonyig futott, vasárnap reggel pedig megkezdte vállalása legnehezebb, mátrai szakaszát. Nem ez azonban Nádudvari Péter első futása Marciért, augusztusban, a nyári hőségben már egyszer megtett 50 kilométert Debrecentől Hortobágyig, és mostani kihívása előtt 190 edzéskilométert teljesített, mely szintén az adománygyűjtést szolgálta. A sportoló szerint a mostani futása jelképes, mint mondta: “Marci és jómagam is a csúcsra törekszünk, ami a kisfiú esetében a gyógyulást jelenti.”

Nádudvari Péter pár kilométerre a céltól (Fotó: Gyöngyösi Médiaközpont)

Szabó Marci, a Nádudvari által segített recski kisfiú évek óta hősies küzdelmet vív az agydaganat ellen. A kemo- és sugárterápiák nem vezettek eredményre, de családja egy kölni klinikán rátalált egy különleges kezelésre, az úgynevezett vírusterápiára. Ennek során kórokozókat juttatnak a beteg szervezetébe, de ezek csak a daganatos sejteket támadják. Marci szervezete jól reagál a kezelésre, azonban egy kezelési ciklus kétmillió forintba kerül. Az első két ciklus árát a sportoló már “összefutotta,” azonban a gyűjtés folytatása mellett döntött, mivel a kisfiúnak valószínűleg még évekig kell járnia Kölnbe. A gyűjtés jelenleg 4 922 205 forinton áll.

A befutó pillanatai videón

Stábunk is ott volt a Kékestetőn nem sokkal délután kettő előtt, a célbaérés pillanatában. A kimerült futót a Kékestetőhöz vezető bekötőút végén, a Csonka László emlékműnél várta Marci és családja. A kisfiú a jótékonysági sportoló érkezésekor elsírta magát, de Nádudvari ekkor kézen fogta, és az utolsó métereket Marcival és édesanyjával közösen tették meg az 1014 méteres magasságot jelölő, nemzeti színű szikláig.

Egy kis segítség (Fotó: Gyöngyösi Médiaközpont)

Az ország csúcsán Péter és Marci megpihentek, majd néhány fotóra csatlakozott hozzájuk Marci családja is. A sportoló később elmondta nekünk, nagy kihívás volt ekkora távot három nap alatt teljesíteni, fáradt, és boldog. Mint elmondta, sikerült egyenletes tempóban, különösebb mélypontok nélkül véghezvinni a feladatot. Az időjárás az első két napon kegyes volt Péterhez, “szombaton 26-27 fok volt, ami elég szokatlan így októberben,” de az utolsó szakaszon már utolérte az ősz, esett is, a Kékestetőn pedig kilenc fokos hideg várta a sportolót.

Marci és Péter az ország tetején (Fotó: Gyöngyösi Médiaközpont)

Azt is hozzátette, rendkívül boldog, hogy Marcit hozzá tudja segíteni a gyógykezeléshez, majd megköszönte mindenkinek, aki részt vett az ötmillió forint összegyűjtésében. Nádudvari Péter jótékonysági futásai viszont ezzel nem értek véget, a recski kisfiú ugyanis folytatólagos kezelésekre szorul a kölni klinikán, és ehhez továbbra is szeretne adományokat gyűjteni – egyelőre még nem tudja, mi lesz a következő akció, amivel felhívja a figyelmet Marci helyzetére, “de most pihenek egyet, aztán megint fogom törni valamin a fejem,” ígérte.

A kezdeményezésről, illetve az adományozás lehetőségeiről további információk érhetőek el az Adománybank oldalán.

x Hirdetés

Árokba borult egy autó a 24-es főúton

Közönségtalálkozó, Oroszlánkirály és paverpol kiállítás

Közönségtalálkozó, Oroszlánkirály és paverpol kiállítás