Már közel 300 millióra rúg a gyöngyösi kórház adóssága

Év eleje óta több, mint egymilliárd forinttal nőtt a Heves vármegyei fekvőbeteg-ellátó intézmények adósságállománya, derül ki az Orvostechnikai Szövetség adataiból. A gyöngyösi Bugát Pál kórház lejárt adósságai augusztus végén 279 millió forintra emelkedtek.

x Hirdetés

Országos szinten közel százmilliárdnyi lejárt adósságot halmoztak fel a kórházak augusztus végéig az Orvostechnikai Szövetség adatai szerint. Mint Rásky László, a szövetség főtitkára az Infostartnak elmondta, nehéz pontos adatot kapni a kórházi adósságállományról, hiszen 2021 nyarán négy orvosegyetem kikerült az állami elszámolásból, idén pedig három egyetemhez hat kórházat csatoltak, így ezek az intézmények nem kerülnek bele a Magyar Államkincstár havonta közzétett összesítésébe. Augusztusban a MÁK adatai szerint 71.5 volt az országos kórházi adósságállomány, az Orvostechnikai Szövetség azonban közérdekű adatigényléssel kikérte az ebből kimaradó kórházak adósságaira vonatkozó adatokat, mely összesen mintegy 22 milliárd forint, tehát az egész intézményrendszer lejárt tartozásállománya 93.7 milliárd forint.

Mint azt Rásky a lapnak megjegyezte, ez a kimutatás idén már tartalmazza a rezsiköltségeket is, „tehát vannak benne lejárt közműszámlák, de általános érvénnyel el lehet mondani, és ezt a korábbi évek felmérései alapján bizton állíthatom, hogy az adósságnak legalább a fele az orvostechnikai beszállítók felé áll fenn”

Bár a Magyar Államkincstár már nem teszi közzé kórházankénti bontásban a lejárt adósságállományra vonatkozó adatokat, az Orvostechnikai Szövetségtől megkaptuk az Államkincstár Heves vármegyei kórházakra vonatkozó adatait, melyből kiderül, hogy megyei szinten közel egymilliárddal nőtt a kórházak tartozása január óta:

A kórházak lejárt adósságállománya kapcsán kerestük az Országos Kórházi Főigazgatóságot is, akik emlékeztettek rá, hogy a kormány 2022. végén 55 milliárd forintot fordított a fekvőbeteg-ellátás adósságainak rendezésére, továbbá egyszer 11,2 milliárd forintot kaptak a gyógyító-megelőző ellátást nyújtó intézmények gazdaság-újraindítási programok előirányzatból villamos- és földgázenergia-ár kompenzációként, majd idén a rezsivédelmi alapból juttattak 39,4 milliárd forintot az energiaár-növekedés hatásainak mérséklésére.

Az intézkedések ellenére azonban a kórházi adósságok folyamatosan nőnek. A Bugát Pál Kórház lejárt tartozása 2022 végén, az adósságrendezést követően 151 millió forint volt, januárban ez tovább csökkent 70 millió forintra, de azóta ismét 279 milliónál állnak, de a Heves vármegyei adatokat leginkább a hatvani Albert Schweitzer Oktatókórház és Rendelőintézet dobja meg: itt január óta megnégyszereződött a lejárt adósságállomány, 197 millióról augusztusra már 850 millióra emelkedett.

Csütörtökön este hattól Gyöngyös Ma című műsorunkban ezekről az adatokról fogjuk kérdezni Rásky Lászlót, az Orvostechnikai Szövetség főtitkárát.

x Hirdetés
Műtócsákkal segítik a mátrai kétéltűeket

Műtócsákkal segítik a mátrai kétéltűeket

Közel 400 beteget láttak el az új ügyeleti rendszer első napján