“Csak jó minőséggel lehet sikert aratni” – közeledik az Operagála

Jövő szombaton este hattól a Dr. Fejes András Sport- és Rendezvénycsarnokban tartják a VII. Gyöngyösi Operagálát a Zene Világnapja alkalmából, melyen az Egri Szimfonikus Zenekar kísérete mellett a Magyar Állami Operaház művészei adnak ízelítőt az opera világából.

x Hirdetés

Bár az Operagála Gyöngyösön nyolc éves hagyomány, a pandémia miatt idén csak hetedjére rendezik meg. Miller Lajos művészeti vezető, Kossuth-díjas operaénekes elmondta, eddig mindig nagy sikert arattak: az eleinte a Mátra Művelődési Központban tartott gála hamar kinőtte a nagyjából ötszáz férőhelyes kultúrházat. „Nagy-nagy örömünkre szolgált, mikor Hiesz György polgármester úr felajánlotta, hogy a sportarénában tartsuk meg a rendezvényt, és még színpadot is felajánlottak nekünk, azóta is így működik ez a dolog,” tette hozzá az operaénekes. A polgármester az esemény fővédnökségét is elvállalta.

A zenei kíséretet az Egri Szimfonikus Zenekar szolgáltatja Szabó Sipos Máté karmester vezényletével. Mint Miller Lajostól megtudtuk, az Operaház örökös tagja, a városba szinte hazajáró Kertesi Ingrid kivételével csak olyan művészek lépnek fel szombaton, akiket még nem láthattunk Gyöngyösön: itt lesz a Kossuth-díjas Kálmándy Mihály, aki az Operaház vezető baritonistája, Pánczél Éva mezzoszoprán, Horváth István és Rozsos István tenoristák, akik egytől-egyig a Magyar Állami Operaház énekesei.

Az est két részből fog állni, először francia operák áriából hallhatnak válogatást, majd Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából Kacsóh Pongrác zeneszerző János Vitézéből csendülnek majd fel részletek. Az Operagála szünetében pedig Gyöngyös alapításának 690. évfordulója alkalmából rendezendő programsorozatra gyűjtenek majd adományokat.

Akik értő fülekkel szeretnének beülni a Fejes András Sportarénába, azoknak Miller azt ajánlja, látogassanak el szeptember 28-án este hatkor a Pátzay János zeneiskolába, ahol Bolyky József zenetanár előadásából mindent megtudhatnak a francia operákról, ami az Operagálán elhangzó darabok teljes körű élvezetéhez szükséges lehet.

A gálát a Yehudi Mehunin hegedűművész kezdeményezésére indult Zene Világnapja alkalmából rendezik meg. Miller Lajos maga is operaénekes, bár a fellépésektől már visszavonult, mint elmondta, „egyszer mindennek vége szakad, az én pályámnak is, sok országban, sok színpadon léptem fel, több díjat kaptam, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja vagyok, nemzet művésze, úgyhogy panaszra nincs okom. De mivel befejeztem a pályámat, úgy éreztem, valamit tennem kell annak érdekében, hogy az opera műfaját népszerűsítsem.”

Az Operagálára a belépés díjtalan, de helyjegyre a helyszín korlátozott befogadóképességére tekintettel azért szüksége lesz annak, aki ki szeretne látogatni a rendezvényre. Ezeket a Mátra Művelődési Központ információs pultjánál lehet igényelni.

x Hirdetés

Újabb járvány várható? – emelkedik a koronavírus koncentrációja

Megújult a Mérges úti hőközpont