Szociális napelempark épül

A Somogy vármegyei Lakócsa határában kezdte meg működését az ország második szociális naperőműve, amelynek bevételét a legszegényebb családok téli fűtésének támogatására fordítják – tájékoztatott a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A Felzárkózó települések program részeként a következő hónapokban 21 falu határában létesítenek hasonló napelemparkokat, köztük Gyöngyösorosziban. .

x Hirdetés

Az ország első szociális naperőműve három éve működik, a mintaprogramban jellemzően kisgyermekes családok kapják meg a létesítmény által termelt bevételt. A támogatás összegét havonta elosztva előre fizetős mérőórákra töltik fel a téli fűtési idényben, ez egy szoba elektromos fűtésére ad fedezetet. 

Az európai uniós forrásokból a következő hónapokban megépülő naperőművek összesített teljesítménye 12.500 kWp, ez a számítások szerint mintegy 2000 hátrányos helyzetű, kisgyermekes család támogatását teszi lehetővé az októbertől áprilisig tartó fűtési szezonban. A naperőművek által termelt energia ára egy országos alapba kerül, az összeg felhasználására pedig pályázatot írnak ki. A támogatást a Felzárkózó települések programban nevesített 300 legszegényebb település családjai kérelmezhetik a programot megvalósító segítő szervezetek közreműködésével. Az érintett településeken több mint nyolcvanezer háztartás található, ezek közül 13.600 ingatlan csatlakozik előrefizetős mérőórával a hálózatra.  

x Hirdetés

» Aranyosi Péter és Vida Péter: Miskolci gyökerek

Tóth Gabi exét igazolta le a Lifestyle Hotel Mátra