A háborúval indokolták Mészáros Lőrinc napelempark beruházását

Csaknem 630 millió forint állami támogatást kapott napelempark-fejlesztésre egy Mészáros Lőrinchez köthető projektcég – a Halmajugrai Fotovoltaikus Erőmű Projekt Kft. – kísérleti fejlesztés jogcímen. A projektcég jelenleg egy 20 megawatt teljesítményű naperőművet épít a Mátrai Erőmű közelében, Halmajugra határában.

x Hirdetés

A 24.hu ír arról, hogy a magánvállalatnak tavaly a vezetéképítést is engedélyezték annak ellenére, hogy Magyarországon 2021 óta nem lehet engedélyeztetni kereskedelmi célú napelemes erőműveket. Pedig rengeteg cég áll sorban, ám nekik 2027-ig biztosan várniuk kell, miközben sokmilliós biztosítékot is fizettetnek velük, ha beruházási szándékukat fenn kívánják tartani.

Ezek alapján a Párbeszéd politikusa, Szabó Tímea azt kérdezte a kormánytól, hogy miért kivételeznek Mészáros Lőrinccel? Mi indokolja a Halmajugrai Fotovoltaikus Erőmű Projekt Kft.-vel szemben tanúsított kivételezést? Mely cégek kaptak 2027 előtti hálózati csatlakozási engedélyt azon naperőművek közül, amelyek 2022. november 1-je és 2023. február 8-a között igényelték ezt?
A szóban forgó beruházás az MVM földterületén jelentős, részben állami forrásból valósul meg. Ha ez a projekt annyira fontos, hogy a magyar államnak megéri földet, vezetékcsatlakozást és állami finanszírozást is biztosítani hozzá egy magáncégnek, miért nem az állami MVM építi meg a napelemparkot?

Koncz Zsófia államtitkár a feltett kérdésekre azt válaszolta, hogy a kormány a háború és az elhibázott brüsszeli szankciók okozta energiaválságban mindent megtesz az ellátásbiztonság és a rezsivédelem megőrzéséért. Az államtitkár sajnálatosnak nevezte, hogy sem Szabó Tímea, sem a Párbeszéd képviselői nem támogatták a rezsivédelem fenntartását segítő költségvetési törvénymódosítást, amely a családokon kívül a vállalkozásokat, az állami intézményeket és az önkormányzatokat is segíti. Megítélése szerint a kormányzati támogatásoknak köszönhetően nemzetközi összevetésben is kimagasló ütemben bővült a napenergia hazai hasznosítása. A beépített kapacitások csak tavaly újabb 1100 megawattal növekedtek, mára meghaladták a 4200 megawattot.

Az államtitkár megerősítette, hogy nem kivételeznek Mészáros Lőrinc cégével, hiszen a hatályos jogszabályokban foglaltak szerint jogosult részt venni az eljárásban. A halmajugrai naperőmű hálózatcsatlakozási igényét már 2016-ban bejelentette és a csatlakozási terve 2019-ben jóváhagyásra került. Az erőmű nem a kapacitás-allokációs eljárás keretében szerezte meg a hálózati csatlakozási jogosultságát.

Az államtitkár a többi kérdésre nem válaszolt.

Borítókép: Freepik

x Hirdetés

Világcsúcsot úszott Kiss Nándor

Mozgás az egymillióért