Gyöngyös a vármegye legfejlettebb települése

A Heves Vármegyei Közgyűlés legutóbbi ülésén hallhattak beszámolót a megye képviselői 2021-2027-es időszakra vonatkozó Heves Vármegye Integrált Területi Programjáról, melyben célként tűzték ki egyebek mellett az elmaradott térségek fejlődését, illetve azt, hogy a kiemelt térségek speciális adottságai és a gazdasági tengely, Hatvan-Gyöngyös-Eger fejlődése továbbra is biztosított legyen.

x Hirdetés

A közgyűlés elé kerülő anyag tartalmaz egy táblázatot, amelyben a vármegye településeinek fejlettség szerinti differenciálását mutatja be. Ennek szempontjait a Közgyűlés határozta meg a Heves Vármegye Integrált Területi Programja (2021-2027) dokumentum elfogadásával és egy adott időpontban lévő állapotot mutat. Gyöngyös ebben a táblázatban az első helyen szerepel. Domján Róbert, a Heves Vármegyei Önkormányzati Hivatal Területfejlesztési és Területrendezési Osztályának vezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy a táblázatban szereplő paraméterek (település népességváltozása; munkanélküliségi ráta; kedvezményezett járás; kedvezményezett település; TOP50 cégek száma; magas- illetve alacsony jövedelműek aránya; turisztikai attrakció; közműolló) – amelyek leginkább a területfejlesztési fókuszú paraméterezési célt szolgálták – 2020-as adatai alapján a vármegye legfejlettebb települése Gyöngyös városa volt.

Fotó: Heves Vármegye Integrált Területi Programja 2021-2027

A dokumentum szerint fenntartható városfejlesztésre Eger 8,910 Mrd forintot, Gyöngyös 1,600 Mrd forintot, míg Hatvan 1,400 Mrd forintot kapott.

Egyébként a program széleskörű és hosszútávú fejlesztési célokat, kitörési pontokat fogalmaz meg, melyek között prioritásként szerepel a vármegye kiemelt ipari ágazatainak fejlesztése az üzleti környezet javításával, a helyi adottságokra épülő fenntartható turizmusfejlesztés, versenyképes agrárium, helyi termék központú vidékfejlesztést, valamint a város-vidék kapcsolatok környezettudatos fejlesztése. A Heves Vármegyei Integrált Területi Program vizsgálta a vármegye belső területi kapcsolatrendszerét is, melyből többek között kiderült, hogy az idegenforgalom számára a Mátra . mint hazánk legmagasabb hegysége – által nyújtott üdülési-rekreációs lehetőség – “kapuvárosával” Gyöngyössel együtt – különösen kedvezőnek értékelhető. Gyöngyös Eger után a második legjelentősebb gazdasági központ Heves vármegyében, amely a meglévő ágazatok versenyképességének javítása mellett kitörési pontként a diverzifikált turizmus, az innovatív iparágak meghonosítását jelölte meg. Ráadásul a város fejlett oktatási hálózattal is rendelkezik, a felsőoktatást biztosító Magyar Agrár – és Élettudományi Egyetem Károly Róbert Campusának köszönhetően.

Borítókép: Berzsényi Gergely

x Hirdetés

Elképesztő milyen sokan vezetnek részegen

Mert Petőfi mindenkié