Bugát Pál előtt tiszteleg a Mátra Múzeum virtuális kiállítása


x HirdetésMegnyílt a gyöngyösi Mátra Múzeum első virtuális kiállítása, amelyet a város szülötte, a 19. század egyik legismertebb orvosa, nyelvújítója, polihisztora, Bugát Pál tiszteletére rendezett a kiállítóhely.

A www.matravirtualis.hu címen elérhető virtuális tárlat a Petőfi emlékév alkalmából, a Nemzeti Kulturális Alap pályázatának keretében, elsősorban a reformkorral ismerkedő diákok számára készült, de minden korosztály számára tartogat új és érdekes ismereteket.

Bugát Pál 1793. április 12-én született Gyöngyösön, 1818-ban avatták orvosdoktorrá, majd 1830-ban a Nemzeti Tudós Társaság rendes tagjává választották. Az 1848-49-es szabadságharc idején az országos tiszti főorvosi megbízást látta el. Bugát Pál tudományos munkássága is kiemelkedő, valódi polihisztorként látott hozzá a magyar orvosi nyelv megteremtéséhez.

A Mátra Múzeum virtuális kiállítása bemutatja Bugát Pál életét és munkásságát, számos animációval, interaktív elemmel gazdagítva a gyűjteményt. A képcsarnokban Gyöngyös reformkori nagyjaival találkozhat a látogató.
Kiemelt tartalmak
Source link

x Hirdetés

Balesetek és tűzesetek a vasárnap mérlege

A kerékpáros turizmust segítik