Újra indult a Kapj rá! kampány. A figyelemfelkeltő fejlesztés célja, hogy minél többen megismerjék, mennyire egészséges, finom és sokféleképpen elkészíthetőek a halételek. Erre több mint 700 millió forint vissza nem térítendő uniós és hazai támogatást használhat, fel az Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft. Sok magyar családnál csak karácsonykor kerül hal az asztalra, pedig rendszeres fogyasztása kedvezően hat az egészségre.
Magyarországon a halfogyasztás messze elmarad az európai tagországok átlagától, pedig a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy az egészségünk megőrzésének az érdekében jobb lenne, ha több hal kerülne a tányérunkra.
Sok esetben azért nem kerül halétel az asztalra, mert a háziasszonyok félnek elkészíteni ezt a húsfélét – hangsúlyozta Nagy Zoltán mesterszakács. Pedig aki sütött, vagy főzött már szárnyasételt, annak a halételektől sem kell tartania. Szerinte a legnagyobb gond a filézés, pedig az uszonyból és fejből nagyon jó halászlevet lehet készíteni.
A hal húsa könnyen emészthető, mert magas víz- és alacsony energiatartalommal rendelkezik, továbbá az izomrostok között laza kötőszövet található – hangsúlyozta a Bugát Pál Kórház vezető dietetikusa. Nagy-Kovács Magdolna hozzátette, a hal rendszeres fogyasztása azért is ajánlott, mert gazdag teljes értékű fehérjében és értékes zsírsavakat is tartalmaz, ezért heti 10-14 deka halhús fogyasztását javasol a Dietetikusok Országos Szövetsége.
A dietetikus azt is elmondta, hogyha hazai halat választunk, akkor olyan friss terméket vásárolunk, amellyel a magyar halászatot is támogatjuk. Készíthetjük levesként, sütve, párolva, vagy grillezve. Az ízvilágát pedig gombával, kaporral, vagy akár tormával is színesíthetjük.


