Később ugyan, de beindult a gombaszezon

Később indult a gombaszezon a kevés eső miatt, azonban már kibújtak a legkedveltebb fajok a Mátrában is. Vargánya, őzlábgomba, érdes tinóru, laskagomba már fellelhető, de találhatunk mérgező fajtákat is, mint az aranysárga lánggomba, piros galambgomba vagy pókhálós gombák. A biztonság érdekében fontos, hogy fogyasztás előtt vizsgáltassuk be az összegyűjtött kalaposokat.

x Hirdetés

Szekrényes József hosszú évtizedek óta foglalkozik gombákkal Gyöngyösön, és minden szezonban érkeznek hozzá olyan tapasztalt gombaszedők, akik hiába járják gyakran az erdőt, könnyen összetévesztenek egyes fajokat, ezért is fontos, hogy az ebédnek valót bevizsgáltassuk. 

Ahogy egyre hűvösebbre fordul az időjárás, az erdőkben jobban megmarad a nedvesség, ami különösen kedvez a fejlődő gombáknak. A szezon a kevesebb csapadék miatt később indult, Szekrényes Józsefhez nemrég kezdtek nagyobb mennyiségeket vinni a gombászok, sőt, van, aki tanácsokért megy a szakemberhez, merre induljon, hogy biztosan megteljen a kosara. A gombaszakértő lapunknak elmondta: legutóbb a tőkegombát tévesztették össze az aranysárga lánggombával, ami nem ehető, így okos döntés volt bevizsgáltatni a szedett fajtát. Szekrényes József hangsúlyozta: aki olyan gombát talál, amelynek a lemeze, tönkje, gyűrűje és bocskora fehér, és az is marad, azzal is bánjunk óvatosan, mert azok a galócák családjába tartoznak.

Érdemes szakemberrel bevizsgáltatni a szedett gombát

Szekrényes József hozzátette: fontos, hogy a különböző gombafajokat elkülönítve gyűjtsük, mert ha csak egyetlen egy halálosan mérgező gomba is kerül a kosárba, akkor egyáltalán nem lehet fogyasztani a gombából, amit szedtünk, továbbá fontos tudni, hogy magáncélra legfeljebb két kilót lehet engedély nélkül gyűjteni.

x Hirdetés

Az egyházközség pénzét utalta át egy csalónak a plébános

Megújult a detki óvoda