Átlagosan 1 kg szaloncukrot vásárolnak a magyar családok. Éves szinten 3500 tonna édesség fogy Magyarországon. A gyöngyösiek többsége ragaszkodik a hagyományos ízekhez. A legkedveltebb fajták közé tartozik a zselés szaloncukor, de sokan keresik a kókuszos, marcipános, és a csokoládékrémmel megtöltött finomságokat is.
A karácsonyi hangulat egyik legfontosabb eleme a hungarikumnak számító szaloncukor. A választék igen nagy, sokan pedig nem csak édességként vásárolják, hanem a karácsonyfadíszként is használják a magyar különlegességet.
Már évek óta visszatérő kérdés az édességekkel kapcsolatban a drágulás. Az idei évben különösen nagy áremelkedésre kellet készülnünk, ugyanis jelentősen drágult a kakaó és a cukor ára is – mondta el GyöngyösMa című műsorunkban Intődy Gábor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének szövetségi titkára. Kiemelte, tavalyhoz képest mintegy 20%-kal emelkedett az édességek, főként a csokoládék ára. Hozzátette, továbbra is inkább a minőséget keresik a vásárlók, az áremelkedés ellenére sem az olcsóbb termékek a favoritok.
Hangsúlyozta, egyre nyitottabbak a vásárlók a különlegesebb ízek irányába, az idei évnek az egyik legfelkapottabb íze például a dubaji csokoládé volt. A szövetségi titkár szerint ez összefügghet azzal, hogy egyre több cukrászda gyárt már szaloncukrot, amelyeknél kisebb mennyiségben ugyan, de jóval nagyobb választékban találhatunk különleges ízeket.