Fellázadtak Hevesen – veszélyes üzemet építenének

Veszélyes vegyi anyagot újrahasznosító üzem ellen tüntettek Hevesen, miután kiderült, hogy a júniusban újraválasztott fideszes polgármester a voksolás előtt megtévesztette a helyieket, ezért most a lemondását követelik. Az üzemet, amely az akkumulátorgyártásban is felhasznált oldószert dolgozná fel, a világ egyik legnagyobb NMP-gyártója, a kínai BYN Chemical magyar leányvállalata építené, mindössze egy kilométerre a lakóházaktól. Ezt az oldószert korábban már a gödi kutak vizében is kimutatták – számolt be róla a 24.hu.

x Hirdetés

Kis Lola Virág, ökotoxikológus, kutatódoktor szerint tények bizonyítják, hogy legalább 5 százalék vegyi anyag bekerülhet a levegőbe, de a szabálytalanságok révén a talajvízbe és az ivóvízbe is. Emellett számos toxikus hatása van, például vetélést okozhat. Hozzátette, az amerikai hatóság épp abba az irányba halad, hogy betiltsa ezt az anyagot, így a Hevesre tervezett üzem elavult és nincs létjogosultsága. A kutatódoktor felidézte, hogy Gödön is kimutatták, hogy 88 tonnányi mérgező anyag jutott a levegőbe, a kutakba és a kommunális szennyvízcsatornákba.

Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese a legnagyobb gondnak azt említette, hogy jelenleg az NMP nem tartozik a veszélyes anyagok közé, így azt a hatóságok nem is vizsgálják, ezért törvénymódosítást kezdeményeznek, hogy ez a jövőben változzon. Lőcsei Lajos, a Momentum országgyűlési képviselője úgy véli, hogy a polgármester szándékosan vezette félre az embereket, mert tudta, hogy ha ez kiderül, az újraválasztása nem biztosított.

Éppen ezért népszavazást kezdeményeznek, november elejéig 200 ezer aláírást szeretnének összegyűjteni, így a népszavazásig a kormány nem nyilváníthatja kiemelt beruházássá az üzem létesítését.

Sveiczer Sándor fideszes polgármester nem vett részt a tüntetésen, tegnap egy Facebook videóban reagált. Azt mondta, hogy Heves politikai csatatérré változott, így ők is népszavazást kezdeményeztenk a tervezett oldószer-üzem kapcsán.

x Hirdetés

Illegálisan tartott állatra bukkantak (videó)

Nyáresti éjszakáZoo a gyöngyösi állatkertben!

Nyáresti éjszakáZoo a gyöngyösi állatkertben!