A hosszan tartó hőség mindenre hatással van, még a méz érlelésére is. Ludányi Béla, gyöngyösi méhész és méztermelő egy fotóval hívta fel a figyelmet arra, hogy bizony a beporzóknak és a méznek sem optimális a hosszan tartó hőség.
Több mint 30 év szakmai tapasztalattal a háta mögött a gyöngyösi Ludányi Bélának is alkalmazkodnia kell a nem lassuló felmelegedéshez. Mint portálunknak elmondta: a méhek viselkedését nem befolyásolja az időjárás, hiszen Görögországban vagy Spanyolországban is rengeteg méhész van nagy méztermésekkel.
Ezt a fotót a közösségi médiában osztotta meg, amelyen látszik, ahogy a termelésben aktívan dolgozó méhcsaládok a kaptár elejére ülnek ki.
Forrás: Facebook/Ludányi Béla
Ezt azért teszik, mert a méz nagyon felmelegszik a kaptárban, megtartja a hőt, ezért is fontos a szellőztetés, mert a túlmelegedés árthat a fiasításnak és a méz érlelése is lassabban megy. Ludányi Béla azt mondja: ha van a méhészetek közelében természetes vízforrás, akkor azt látogatják és onnan hordják a vizet, ha nem akkor a méhésznek kell gondoskodni a méhek itatásáról.
Hozzátette: “a lakosság nem igazán tud segíteni, maximum drukkohatnak, hogy jó minőségű mézet tudjunk termelni”.