Élesedett a palack visszaváltási rendszer

Véget ért a gyártóknak adott határidő, július 1-től már tényleg elkezdődik az italcsomagolások visszaváltásának új rendszere. A gyártók most már nem hozhatnak forgalomba olyan műanyag, alumínium vagy üveg italcsomagolást, ami nem visszaváltható, nincs regisztrálva a rendszerbe.- írja az infostart.hu

x Hirdetés

Természetesen a polcokon még lehetnek korábban legyártott termékek, a visszaváltható csomagolásokon jelezve lesz a címkéken egy logóval az 50 forintos betétdíj, amelyet visszatérítenek a beváltáskor. A rendszer célja, hogy az italcsomagolások anyaga minél nagyobb részben legyen újrahasznosítva. Az üdítők, alkoholos italok csomagolása, sörök, borok csomagolásai lesznek főként érintve.

Fontos, hogy a megvásárolt italok csomagolásait nem szabad összenyomni, mivel az automatának fel kell ismernie azokat. Visszaváltásnál több opciónk is lehet. Egyrészt levásárolhatjuk az összeget az adott üzletben, visszaigényelhetjük a pénzt a bankszámlánkra, vagy éppen jótékony célokra is költhetünk. Ha az automata helyett a boltnak adjuk vissza a csomagolásokat, akkor csak levásárlásra van lehetőség.

A rendszer minden 1 deciliter és 3 liter közötti italcsomagolásra vonatkozik, de fontos, hogy vannak kivételek.  A tej és tejalapú italtermékek, azon üvegek, amelyekből maximum 5000 darabot forgalmaznak évente, valamint a speciális formájú és méretű termékekre nem vonatkozik a visszaváltás. Ezen kívül a 25 ezer forintnál drágább pezsgős és boros üvegeknél sem kerültek bele a rendszerbe.

Gyöngyösön 7 helyen létesítettek visszaváltó pontokat. A szabályozás szerint minden 400 négyzetméternél nagyobb boltnak rendelkeznie kell a visszaváltó rendszerrel, így nálunk a Jókai, Gyöngyvirág és Vásár utcai, valamint a Dobó István úti és a Budai Nagy Antal téri hipermarketekben is van lehetőség az üvegek beváltására. Ezen helyszíneken kívül még a Páter Kiss Szaléz utcában a plázában található szupermarketben, valamint a Vasút úton is találhatóak visszaváltógépek.

x Hirdetés

Árokba hajtott egy autó – félpályán halad a forgalom

Történelmi teljesítmény a gyöngyösi búvárúszótól