Bajban a GYAK – milliók tűntek el az előző vezetésnél

Sokadik alkalommal került középpontba a Gyöngyösi Atlétikai Klub helyzete a képviselő testületnél, ezúttal az egyesület egy kérelemmel fordult az önkormányzat felé, melyben kezdeményezték, hogy egy csaknem 19 millió forintos kölcsönt engedjen el az önkormányzat, valamint kérték, hogy az eddig kifizetett részleteket támogatás formájában kapja meg a csapat. Ennek kapcsán a képviselők komoly vitába keveredtek a GYAK múltját övező kérdésekben, valamint a jövőt érintő döntésekben.

x Hirdetés

Még 2017-ben pályázott új öltöző megépítésére, valamint TAO-s pénzek elnyerésére a GYAK. Akkor sikerült is megbízni egy vállalkozót a kivitelezéssel, előleg számlaként kifizettek 17,5 millió forintot, a cég a későbbiekben azonban eltűnt. Az önkormányzat ekkor adott kölcsönt, közel 19 millió forint értékben a GYAK-nak, hogy az egyesület betudja fejezni a munkálatokat. A testületi ülésen ennek a kölcsönnek az elengedéséről tárgyaltak, mivel, mint Hiesz György polgármester elmondta, nincs esély arra, hogy ez a pénz visszafizetésre kerüljön, az öltöző létesítmény pedig egyébként is a várost szolgálja.

Az előterjesztés tárgyalása alatt nem volt egyetértés a képviselők között, több kérdés és észrevétel is érkezett, sok képviselő nehezményezte a Gyöngyösi Atlétikai Klub folyamatos problémáit. Dr. Ördög István fideszes képviselő szerint el kell engedni a tartozást és támogatni kell a GYAK-ot, mivel a gyenge NB III-as szereplés miatt már így is kevesebb támogatásban részesült az egyesület. Frakciótársa, Tuza György felhívta a figyelmet, hogy a GYAK pénzügyi helyzete egyre többet kerül terítékre az üléseken, ez pedig nem mehet tovább. Szerinte a GYAK-nak egyesülnie kellene az Energiával.

Hiesz György válaszában kifejtette, a problémák az előző két elnök, Szekrényes Tamás és Weisz Péter alatt kezdődtek. A polgármester elmondta, óriásit hibáztak, amikor előleg számlával fizettek a vállalkozónak, mivel a Magyar Labdarúgó Szövetség ezt nem ismeri el a TAO-s támogatásoknál, így az önkormányzatnak kellett segíteni. Szintén érdekes esetnek tartotta, amikor az új lelátók építésére az önkormányzat adott 30 millió forint önerőt, ebből pedig a GYAK akkori vezetése 12 milliót tervezésre és bontásra költött, a maradék 18 millió, pedig a polgármester szerint szőrén-szálán eltűnt. Hiesz György még egy másik esetet is megemlített, amikor a vezetőség nagy ígérgetéseinek hatására pár éve a márciusban nyújtott önkormányzati támogatás augusztusra már elfogyott. A fúziós javaslatra a polgármester elmondta, az összefogás hatásosabb lehetne az egyesületek számára, a kormány ugyanis nagyobb konzorciumok esetében biztosít támogatást a vidéki sportcsapatoknak, a nyár folyamán meg is kezdi majd ennek előkészítését. A polgármester nem akart olyan döntést hozni, amely az új testület munkáját befolyásolná, és mivel a fideszes képviselők nem tudtak dönteni, az előterjesztést visszavonták, így egyelőre nem engedték el a kölcsönt.    

Hiesz György állításait megerősíti Bezzegh Attila, a GYAK elnökségi tagjának Facebook bejegyzése is. Ahogy írja, 2019-ben, amikor megérkezett az egyesülethez már óriási problémák voltak, így például hiányoztak az alapvető szabályzatok, eszköznyilvántartások és egyéb kifizetési dokumentumok. A házipénztárban lévő, papíron 24 millió forintból semmi sem volt valójában.  Az utánpótlásnál keletkezett béreket, szállítási költségeket, egyéb kiadásokat saját pénzből kellett kifizetni. A lelátó kapcsán leírta, Szekrényes Tamás elnöksége alatt a 35 milliós önkormányzati önerőt, felesleges tervezésmódosításra, és a lelátó föld egy részének helyben történő deponálására használtak fel. További 25 millió forint ekkor is eltűnt. Szerinte ezt az összeget az akkori nagypályás csapat bérköltségére fordíthatták, ez azonban szintén nem volt dokumentálva. Ezt követően az új elnök Weisz Péter egy olyan NB III-as csapatot épített, melynek havi bérköltsége meghaladta a 10 millió forintot. Bezzegh Attila szerint az elnökség többször is próbálta jelezni Weisznek a pénzügyi problémákat, az elnök viszont minden eszközzel igyekezett húzni az időt.

Mint írja, 2019 augusztus végén az akkori bajnokság és az egész egyesület olyan bajba került, hogy megszűnhetett volna a teljes klub, ha saját pénzből nem ad közel kétmillió forint kölcsönt. Ezt a kölcsönt azóta sem fizették vissza, mivel szerinte nem volt és azóta sincs miből. Ekkor az elnökség tudomására jutott, hogy Weisz Péter az edző, Varga Attila barátjától 10 millió forintot akart felvenni az elmaradt bérek kifizetésére, ezt azonban az elnökség nem hagyta jóvá. Weisz a kölcsönt ennek ellenére is felvette, az elnökség pedig tiltakozásul felmondott. Weisz 2019. decemberi felmondását követően vette át Bezzegh Attila, Kozma Zsolt elnökkel és Molnár Ferenc elnökhelyettessel az egyesület vezetését. Az új vezetőség az elmúlt években megkezdte a GYAK irányba állítását. Bejegyzésében kiemelte, a teljesítmény miatt redukált támogatás még egy Megye I-es csapat üzemeltetésére sem elegendő, az pedig, hogy most nem született döntés az ügyben, nagyban megnehezíti az egyesület dolgát, hiszen nyár végén már indul is a következő szezon. Bezzegh Attila nyílt levelében azt kéri a testülettől, hogy engedjék el a visszafizetési kötelezettséget, hiszen az önkormányzaton kívül nincs másik támogatója a GYAK-nak, így nem is lehetséges a teljesítés.

x Hirdetés

Most már hivatalos: Balogh Tibor az új rendőrkapitány

Egyre kevesebb a parlagfű a vármegyében

Egyre kevesebb a parlagfű a vármegyében