Fókuszban a közbiztonság

Gyöngyösön a közbiztonság az egyik legégetőbb kérdés, az állami hiányosságokat azonban csak az erős városrendészettel tudja ellensúlyozni az Önkormányzat – értett egyet Faragó Tamás és Ferenczy Tamás, frissen újraválasztott képviselők, akiket többek között az eredményekről, a Jobbik hanyatlásáról és Tisza Párt megjelenéséről is kérdeztünk Aktuális Extra című műsorunkban.  

x Hirdetés

Faragó Tamás az egyes számú választókörzet nyertese a választásokról elmondta, hasznos volt a kampány időszak, hiszen ilyenkor intenzívebb a kommunikáció a lakossággal, így sikerült több olyan problémára is fényt deríteni, amely eddig nem jött szóba. Faragót a Heves Vármegyei Közgyűlésbe is beválasztották, itt kiemelte, legfontosabb feladata, hogy Gyöngyösnek minél nagyobb mértékű támogatásokat szerezzenek, hozzátette, reméli, segít majd, hogy a frissen megválasztott polgármester, Szókovács Péter is bekerült a közgyűlésbe. Ferenczy Tamás kiemelte, bár valóban vegyes képet mutat a testület, szerinte mindenkinek Gyöngyös lesz az első, így bizakodó, hogy az összhangra törekedik majd a testület.

Mint arról korábban beszámoltunk, a lista elejére került Heves a bűncselekmények számát tekintve, a gyöngyösi járás pedig bekerült a legrosszabb 10 terület közé. Vármegyénkben naponta átlagosan 5 bűneset történik, az idei első öt hónap adatai alapján pedig térségünkben 100 ezer lakosra vetítve összesen 909 bűncselekmény történt. Faragó Tamás elmondta, valóban lesújtóak az adatok, de nem csak Gyöngyösön, hanem a környéken is, például szűcsiben, ahol a lakosoknak kell fellépni a biztonság érdekében. Szerinte ez óriási probléma, hiszen nem a lakosoknak kellene biztosítani a közbiztonságot, az állam azonban nem tudja ellátni megfelelően a feladatát. Kiemelte, Gyöngyösön az Önkormányzat az erős Városrendészettel tudja ellensúlyozni az állam hiányosságait. Ferenczy Tamás hozzátette, a legegyszerűbb dolgok esetében is probléma van, például komoly emberhiányban szenved a rendőrség, valamint óriási az adminisztratív leterheltségük is. Mindkét politikus egyetértett abban, hogy a drog az egyik legnagyobb problémája a városnak, azonban kiemelték, hogy ez a probléma az állam feladatkörébe tartozik, az Önkormányzat csak közvetett módon, a Városrendészeten keresztül tud valamelyest fellépni.

A Jobbikról, amely párt az Európai parlamenti választások során az 1%-ot sem érte el, Ferenczy Tamás elmondta, valóban megfigyelhető a hanyatlás, azonban helyi képviselőként a munkájukat ők ugyanúgy folytatni fogják, szerinte a segítséget pedig eddig is és a továbbiakban is megkapják majd a párttól. Az országos eredményeket a Tisza Párt megjelenésének tudja be. Faragó Tamás szerint egyértelmű, hogy a Jobbiknak és a többi ellenzéki pártnak is más irányt kell venni. Kiemelte, örül a Tisza megjelenésének, hiszen ezzel bebizonyosodott, hogy a magyar emberekben még mindig van igény a politikai részvételre, ezt Magyar Péter közössége bemutatta.

A testület még korábban határozott úgy, hogy a kulturális szervezetek támogatásánál alkalmazott pályázati rendszert fogja alkalmazni a sporttámogatások odaítélése során. A 2024-es költségvetésben összesen 79 millió forintot különítettek el sporttámogatásra, amelyre 30 intézmény, szervezet és magánszemély nyújtott be sikeres pályázatot. Ferenczy Tamás, mint a Sportbizottság elnöke elmondta, sok olyan sportegyesület van a városban amelynek szűkösek a támogatottsági lehetősége, így idén egy „sportkalapba” vették őket. A képviselő kiemelte, több pályázóra számított, de így aki pályázott az nagyon jól járt. A két politikus szerint elsődleges feladat a tömegsport és az utánpótlás támogatása, így óvodák és bölcsődék is részesültek a támogatásból.

x Hirdetés
25 éves a Meseházikó!

25 éves a Meseházikó!

Virágzó természet egy karnyújtásnyira (galéria)