Heves megyei rendőrök az emberkereskedelem ellen

17 azonosított sértett és 14 gyanúsított a hazai mérlege annak az EMPACT-akciónak, melynek célja az emberkereskedelem minden megjelenési formájának, elkövetési magatartásának az azonosítása és a felszámolása volt. A június elején megvalósult akcióban Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai is részt vettek – számolt be a police.hu.

x Hirdetés

Az EMPACT, vagyis az Európai Multidiszciplináris Platform a Bűnügyi Fenyegetettségek Ellen egy, a hírszerzésre és a bizonyítékokra támaszkodó uniós rendvédelmi kezdeményezés, amelynek célja az EU-t érintő legfontosabb bűnügyi fenyegetések kezelése. 2022-től kezdődő, új, négyéves szakpolitikai ciklusának központjában az emberkereskedelem elleni fellépés szerepel a középpontban.

A célkitűzés mentén az emberkereskedelem, ezen belül pedig kifejezetten a szexuális célú kizsákmányolás, a bűncselekmény elkövetésére kényszerítés és a koldultatás megelőzése, azonosítása és a kapcsolódó bűnelkövetői magatartások felszámolása érdekében Global Chain néven közös nemzetközi akciót tartottak 2024. június 3–9. között, amelyben Magyarország mellett több mint 40 állam, valamint az Interpol, az Europol és a Frontex is részt vett.

Magyarországon több vármegyei rendőr-főkapitányság, így a Heves Vármegyei is, hajtott végre sikeres elfogásokat emberkereskedelem és kényszermunka, üzletszerű kerítés, prostitúció elősegítése és kitartottság miatt folyamatban lévő nyomozásokban. Országosan az akcióban közel 1000 fő vett részt, összesen pedig 4227 személyt, 2484 járművet, 866 helyszínt és 3715 okmányt ellenőriztek. 14 magyar állampolgárt hallgattak ki gyanúsítottként emberkereskedelem és kényszermunka, üzletszerű kerítés, prostitúció elősegítése és kitartottság bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. A rendőrök 17 áldozatot azonosítottak, közülük 12 (7 kiskorú) szexuális célú kizsákmányolás sértettje, 5 (2 kiskorú) kényszermunka sértettje. A nyomozók 3 új eljárást rendeltek el emberkereskedelem és kényszermunka bűntett elkövetésének gyanúja miatt.

x Hirdetés

Remekelt Magda Boldizsár

Nagy siker az önkormányzat napközis tábora