Költségvetési csalással vádolják az egykori polgármestert

A sporttelep felújításával kapcsolatos visszaélések miatt vádat emelt az ügyészség egy Heves vármegyei község korábbi vezetője ellen – tájékoztatott a Heves vármegyei Főügyészség. A mintegy ezer lakosú falu önkormányzata 2017-ben részesült 20.000.000 Ft összegű vissza nem térítendő költségvetési támogatásban, a beruházást a 2018. év végéig kellett volna kivitelezni, azonban erre a mai napig nem került sor teljeskörűen.

x Hirdetés

Az ügyészség vádirata szerint az akkori polgármester az önkormányzati számlára érkezett pénz 90%-át 2017 decembere és 2018 februárja között az igénylésben megjelölt, meghatározott céltól eltérően használta fel, azt az önkormányzat más jellegű kiadásaira fordította, majd visszahelyezte a számlára.

A sportpálya felújítására csak ezt követően kötött szerződést egy vállalkozóval. A szerződésben a teljesítési határidőt 2018. december 21. napjában határozták meg, de a munkát a vállalkozó nem végezte el határidőre. Tartva attól, hogy emiatt a támogatási összeget vissza kell fizetni, a polgármester a képviselő-testülettel egy olyan határozatot szavaztatott meg, mely szerint az önkormányzat kifizeti a húszmillió forintot a vállalkozónak azzal, hogy az a beruházás hiányosságait legkésőbb 2019 tavaszáig köteles pótolni. Ezzel egyidejűleg a vádlott valótlan tartalmú teljesítési igazolási, és műszaki átadás-átvételi jegyzőkönyvet írt alá, melyek szerint a beruházás már elkészült. Végül azonban fény derült a csalásra, így az önkormányzatnak 2022 tavaszán mégis vissza kellett fizetnie a támogatás teljes összegét a Belügyminisztérium számlájára.

Az Egri Járási Ügyészség jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével és költségvetésből származó pénzeszközökkel kapcsolatban előírt elszámolási kötelezettség elmulasztása bűntettével vádolja a volt polgármestert, akivel szemben felfüggesztett szabadságvesztés és pénzbüntetés kiszabására tett indítványt. A bűncselekmény elkövetésében részt vevő bűnsegédek esetében a vádhatóság az eljárás feltételes ügyészi felfüggesztésről hozott határozatot.

x Hirdetés
Óvodapedagógusokat tüntettek ki

Óvodapedagógusokat tüntettek ki

Fának csapódott egy autó Gyöngyös és Gyöngyöshalász között

Fának csapódott egy autó Gyöngyös és Gyöngyöshalász között