Jövőre elkezdődhet a zsinagóga felújítása

Az elmúlt hetekben összesen 42 konténernyi hulladéktól, emberi ürüléktől és injekciós tűtől szabadították meg a gyöngyösi zsinagógát, ezen felül pedig megtörtént az épület teljeskörű fertőtlenítése is. Weisz Péter a Gyöngyösi Zsidó Hitközség elnöke Gyöngyös Ma című műsorunkban elmondta, nagy tervek vannak a zsinagógával, a megvalósításhoz pedig több helyről is érkezik a segítség, amelyre szükség is van, hiszen több mint 3 milliárd forintba kerül majd a restaurálás.

x Hirdetés

A vallási épület helyzete többször is úgy tűnt megoldódni látszódik, 2016, majd 2018-ra is igérték a felújítását. Weisz Péter szerint ezek a próbálkozások finanszírozási problémák miatt azonban kudarcba fulladtak. Az elnök elmondta, az elmúlt hónapokban viszont ismét előtérbe került a zsinagóga állapota, mind a helyi közéletben, mind pedig kormányzati szinten. Ez nagyban köszönhető annak, hogy a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének élére Dr. Grósz Andor került, akivel Weisz Péter régóta szakmai barátságot ápolt. Könnyen megtalálták a közös hangot, a Mazsihisz elnöke meglátogatta a gyöngyösi zsinagógát és gyorsan belátta, nem maradhat ebben az állapotban. Weisz Péter szerint ezek után gyorsan felpörögtek a kormányzati tárgyalások, megnőttek az esélyek a kiemelt beruházásra.

A helyi közösség elnöke elmondta, ezt követően jött az ötlet, hogy egy baráti csapattal megpróbáljanak csinálni valamit annak érdekében, hogy a későbbi újjászületést bevezethessék. Weisz Péter kiemelte, a csapatban egyaránt voltak muszlimok, keresztények, vendéglátó üzemeltető, Kossuth díjas operaénekes, valamint a Bugát Pál Kórház igazgatója Dr. Assani Omar is sokat segítette az közös ügyet. Annak érdekében, hogy a teljes restaurálás előtt, amely éveket vesz majd igénybe, már tudjanak rendezvényeket lebonyolítani, muszáj volt megjavítani a tetőt, amelyet a Mazsihisz elnökének felajánlásából, 10 millió forintból teljesíteni is tudtak.

Az első komoly rendezvényt pedig már most vasárnap meg is rendezik „Dal a Gyöngyösi Zsinagógában” címen. Weisz Péter elmondta, a zenés est ötlete, barátja és a zsinagóga restaurálásának egyik támogatója, Miller Lajos Kossuth díjas operaénekestől származik, aki a művészeti vezetője is lesz az előadásnak. A koncert ingyenesen látogatható lesz, a jegyeket azonban a Tourinform Irodában kell majd átvenni.

A jövőről is beszélt az elnök, a zsinagóga az Együttélés Háza Kulturális Foglalkoztató Központ épülete lesz majd az elkészülése után. Fontos, hogy nem lesz elég a felújítás, restaurálni kell a zsinagógát, erről már javában zajlanak a tárgyalások. Weisz Péter kiemelte, ha elkészül, akkor szebben fog kinézni, mint az eredeti ugyanis sikerült megszerezni a korabeli tervek jelentős részét, amelyeket azért nem tudtak befejezni az 1930-as években, mivel kezdetét vette a fasizmus. Ezen tervek alapján bekerülnek majd az eredeti Róth Miksa üvegek, illetve megcsinálják az üvegporcelán tetőt is. Elhelyeznek egy színpadot, oktatóhelységet, állandó és vándor kiállítások és előadások szervezését tervezik a jövőben. Ezen felül természetesen a zsinagóga szakrális jellegét is visszaállítják majd.

Az elnök kiemelte, nem lesz olcsó a felújítás, több mint 3 milliárd forinttal számolnak jelenleg, azonban ha elkészül, akkor Magyarország egyik legszebb zsinagógája lesz.

x Hirdetés

Árokba borult egy autó Abasár és Markaz között

Kis híján tragédiával végződött az őrült előzés (videó)