Akár a város működése is veszélybe kerülhet

Sok múlik majd Szókovács Péter politikai taktikusságán, a képviselő testület vegyes képe ugyanis könnyen ideiglenes paktumok létrehozására késztethetik majd az újonnan megválasztott polgármestert – közölte Nagy Attila Tibor politológus. A szakértő Aktuális Extra című műsorunkban hozzátette, a politikailag tapasztalatlan képviselőknek szintén időbe telhet majd az önkormányzat működésének megismerése.

x Hirdetés

Múlt hét vasárnap Szókovács Pétert választották a gyöngyösiek a következő polgármesternek, a Városom, szeretlek Egyesület – Fidesz-KDNP jelöltje a szavazatok 42,16%-át szerezte meg, mögötte Dr. Végh Attila 35,17%-ot, míg Nagy Attila, a VAGY Közéleti Egyesület jelöltje 22,68%-ot kapott. 

A testület összeállításában vegyes képet láthatunk, 7 ellenzéki és 7 kormánypárti képviselő jutott be, Nagy Attila, a VAGY elnöke mellett. A politológus szerint az ilyen változatos testületekben, ahol egyik oldalnak sincs többsége, két lehetőség van a működés tekintetében. Az első eshetőség, hogy a polgármester lesz olyan ügyes politikailag, hogy át tudja majd vinni az előterjesztéseit a testületen ideiglenes szövetségek megkötésével. A másik opció, hogy a polgármester nem tud majd megfelelően együtt dolgozni a képviselő testülettel, vagyis folyamatos harcok, veszekedések jellemzik majd az üléseket, ennek következtében pedig nem bírnak majd előterjesztéseket elfogadni. Nagy Attila Tibor felhívja a figyelmet, hogy ha ez történik, akkor a város működőképessége is veszélybe kerülhet, hiszen ha nincs például egy elfogadott költségvetés, akkor az állam előbb utóbb leállíthatja a normatívák finanszírozását.

A testületbe több, a politikai pályán eddig nem kipróbált képviselő is bekerült. A szakértő az ő esetükben várható problémaként a türelmetlenséget említette, hiszen, mint fogalmazott a politikában a gondok nem oldódnak meg egy csapásra, számos érdeket kell figyelembe venni egy-egy döntés meghozatalakor. Az átállás a vállalkozási, üzleti szférából érkezőknek lehet majd kifejezetten nehéz. A politológus szerint az elmúlt 14 évben különösen megnehezedett az önkormányzatok dolga, mivel számos hatáskört elvontak, a finanszírozást pedig csökkentették.

x Hirdetés
Négy évtizede tanít a Berzében Gyöngyös Város Érdemes Pedagógusa

Négy évtizede tanít a Berzében Gyöngyös Város Érdemes Pedagógusa

Árokba borult egy autó Abasár és Markaz között