Országos vetélkedőn hozták el a bronzérmet!

A „Vigyázz, kész, pénz!” pénzügyi vetélkedő országos döntőjén a Gyöngyösi Arany János Általános Iskola Aranykák4a gárdája vehette át a  bronzérmet. A verseny célja az volt, hogy a gyerekeket időben megtanulják, hogy hogyan lehet biztonságosan intézni a pénzügyeket, valamint hogy hogyan kell bánni a pénzzel.

x Hirdetés

Az idei vetélkedőn 12.300 gyerek indult és abban a korcsoportban, amelyben 3. helyezést értek el a gyöngyösi fiatalok, 480 csapat indult. Velük és felkészítő tanárukkal beszélgettünk a tapasztalatokról.

Dudás Attila, Jakab Lizett, Ludányi Liza, Mészáros Olivér, Zsák Liliána, Rózsáné Mátrai Ilona

Hogyan zajlott a felkészülés?

Rózsáné Mátrai Ilona, felkészítő tanár: Saját feladatokat is állítottunk össze, valamint a kapott videó anyagokon keresztül megtanultak a gyerekek gazdálkodni, kalkulálni. Volt olyan feladat, hogy egy nyaralásnak a költségvetését kellett kiszámolniuk, megnézni, hogy mire jutott nekik pénz, nagyon érdekes feladatok voltak, de végig szorgalmasan, lelkesen, kitartóan készültek a versenyre.

Dudás Attila: A felkészülés közben nagyon sokat okosodtunk. 15 videó anyagból sajátítottuk el az ismereteket. Megtanított bennünket arra, hogy hogyan bánjunk okosan a pénzzel. Emellett biztosítás, online vásárlás témájában is voltak felkészítők. Volt egy selejtező, aztán egy második forduló – ennek volt a tétje az, hogy bejussunk a regionális zónába.  Itt már a feladatok időre mentek, nagyon oda kellett figyelnünk, hogy sikerüljön és tovább mehessünk az országos döntőbe.

Milyen volt a csapatmunka, jól működtetek együtt?

Rózsáné Mátrai Ilona, felkészítő tanár: Nagyon jó, mindenki odafigyelt a másikra, ahogyan említettünk volt csatakiáltásunk, lelkesek voltunk, meghallgattuk egymás véleményét, reflektáltunk, bíztattuk egymást, közösen döntöttünk.

Zsák Liliána: Abszolút. Volt egy olyan feladat, hogy dobókockával kellett dobni és abból kellett kirakni egy történetet, ott szerintem nagyon jól dolgoztunk csapatként.

Dudás Attila: Mindig megosztottuk a feladatokat és ugyanúgy jól teljesítettünk mindannyian.

Milyen érzés volt megnyerni a 3. helyezést?

Jakab Lizett: Nagyon jó érzés volt, mert elsőnek azt hittük, hogy nem érünk el dobogós helyet, mert elrontottunk egy feladatot és így már nem voltam teljesen biztos benne.

Rózsáné Mátrai Ilona, felkészítő tanár: A gyerekek a verseny alatt végig mosolyogtak, nagyon jól érezték magukat, aztán mikor megtudtuk, hogy dobogós helyezést értünk el, akkor volt még igazán kitörő örömben részük.

Dudás Attila: Mikor kimondták, hogy ki nyerte a negyedik és nem mi voltunk akkor már tudtuk, hogy dobogós helyezést értünk el és annyira örültünk, hogy ujjongtunk.

Melyik volt a kedvenc feladatod?

Ludányi Liza: Nekem a filmes rész volt a kedvencem. 3 filmet vetítettek le és ki kellett írni, hogy milyen pénzügyi feladatok voltak.

Ennyire érdekel benned a pénzügy?

Mészáros Olivér: Igen, engem nagyon érdekel. Én bankban szeretnék dolgozni, ha felnövök. Nagyon szeretem a pénzügyi témákat.

Miért tartja jónak ezt a versenyt?

Rózsáné Mátrai Ilona, felkészítő tanár: Olyan ismereteket ad, amik felnőttként hasznosak. Az oktatásban is hasznos lenne ilyen órákat beépíteni. Miközben a pénzügyi ismereteik bővültek, közben a szociális érzékenységüket is fejlesztette és nagyon jó csapattá kovácsolódtak. Volt csatakiáltásunk, mi voltunk a leghangosabbak, hiszen a szülők is nagyon szurkoltak nekünk a döntőn.

Mit tanultatok a verseny által?

Zsák Liliána: Én azt tanultam, hogy így felnőtt korunkban, majd sokkal jobban tudunk bánni a pénzzel. Ha nem vettünk volna részt ezen a versenyen, lehet nem így lenne.

Mészáros Olivér: Egyetértek Liliánával, a spórolásról sokat tanultunk.

Ludányi Liza: Igen-igen én is így gondolom, hogy felnőttként sokkal könnyebb lesz így gazdálkodni a pénzünkkel.

Jakab Lizett: Sok ismeretet magunkba szívtunk a pénzről, pénzügyi témákról, ami sokat segíthet majd a jövőben.

Dudás Attila: Mindenkivel egyet értek. Én még hozzátenném azt, hogy a pénzügyi fogalmaknál is sok mindent megtanultam, mint például mi az ÁFA.

Összességében nagyon jó tapasztalatokkal, élményekkel tértek haza a gyerekek a pénzügyi vetélkedőről és közben örök barátságok is köttetek. Elmondásuk szerint, ha jövőre megrendezik, akkor is szeretnének indulni a megmérettetésen.

x Hirdetés

Két autó karambolozott Gyöngyösön

Önkéntes tűzoltók versenyeztek