Holokauszt 80– a gyöngyösi zsidókra emlékeztek

Mártír megemlékezést tartott ma a Gyöngyösi Status Quo Ante Zsidó Hitközség és a Barankovics Izraelita Műhely Egyesület a helyi izraelita temetőben a gyöngyösi gettó kiürítésének napjára emlékezve.

x Hirdetés

Gyöngyös is hatalmas veszteséget szenvedett, több mint kétezer embert küldtek gettóba, majd haláltáborokba, közülük ötszázan élték túl a megpróbáltatásokat, de Gyöngyösre csupán százhúszan tértek vissza.

Dr. Grósz Andor, a MAZSIHISZ elnöke számára fontos a vidéki hitközségek léte és megtisztelő számára, hogy itt lehet. „Nem sikerült teljesen kitörölni a zsidóságot, nem sikerült kitörölni azt a sok értéket, amit a zsidók szorgos kezekkel naponta építettek, nem sikerült az az ördögi terv, amire most emlékezünk immáron 80. éve.  Erre viszont nem csak emlékeznünk kell, hanem emlékeztetnünk is kell, oktatni kell a fiatalságot, hogy mi történt ebben az országban, és hogy ne ismétlődjön meg mindaz, ami akkor történt, ez az ő feladatuk is.”- folytatta beszédét az elnök. Ezután a gyöngyösi zsidó családokat méltatta, hogy mennyit tettek a város fejlődése érdekében az évtizedek során, majd az auschwitzi utazásának emlékeit osztotta meg hallgatóságával. „Ami történt, soha többé nem történhet meg, mert nem hagyjuk, hogy megtörténjen! Különösen fontos ez most, amikor példátlan támadás érte Izraelt és a zsidó népet, amikor nyolc évtizeddel a holokauszt után ismét ártatlanok vére hullik. Most kell ennek gátat szabni, ennyit megtanultunk a történelemből!” –tette hozzá. „ Be kell mutatni a zsidó hagyományokat, a kultúrát, tartozunk ennyivel elődeink emléke előtt” – zárta gondolatait az elnök.

A megemlékezésen dr. Assani Omar, a Gyöngyösi Bugát Pál Kórház főigazgatója úgy fogalmazott: „ A béke és a szeretet az emberi lét alapkövetelménye, erre a teremtő sokszor felhívta az emberiség figyelmét. Valami miatt nem sikerült az emberiségnek magáévá tenni, ugyanis a mai megemlékezés apropója az emberek által végrehajtott emberiség elleni gonosz tett. Ne nézzük ölbe tett kézzel a gonosz érvényesülését a Földön. Az életet Isten adta és csak Ő veheti el. Muszlimként soha sem merült fel bennem, hogy a zsidók ellenségeim lennének, bizton állítom, hogy a családom fejébe sem fordult meg hasonló gondolat, de mint az emberiség és a kollektív tudat része, szégyellem magamat, hogy ilyen gonosz tett előfordult az emberiség történelme során.” Végszóként a következőkkel zárta gondolatait a főigazgató: „Kérem, állítsuk meg az öldöklést! Ideje lenne az emberiségnek egyetemes értékeket képviselni és felnőttként viselkedni, hogy ne kelljen többé magyarázkodnunk és szégyenkeznünk.”

Weisz Péter, a Gyöngyösi Status Quo Ante Zsidó Hitközség elnöke elárulta a nagyérdeműnek, hogy ő abból a generációból származik, aki csak fényképekről ismeri a nagyszüleit, mert mind a négy Auschwitzban halt meg.  „A zsidóság él és élni fog, nagy az összefogás.”  Beszédében a gyöngyösi zsidóság történetét elevenítette fel és köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy a zsidóság fennmaradjon városunkban. Elárulta azt is, hogy a nagy zsinagógát kitakarították, fertőtlenítették, berácsozták és lelkesen szervezik a jövő hét vasárnapi koncertet muszlim és keresztény emberekkel közösen. Az elnök úrnak is köszönetet mondott a jelentős támogatásért, hiszen így nem csak az oldalfalakat sikerült rendbe hozni, hanem a beázás problémáját is orvosolták. „Remélem hamarosan abban a fényében fog pompázni, melyet igazán megérdemel.” –tette hozzá, majd egy verssel zárta gondolatait.

Az eseményen sokak mellett megemlékezett még Petrovits Péter, rabbi, Rudas Dániel, kántor és Ignácz Balázs, Heves Vármegye Főispánja is. Az ünnepség végén idén is elhelyezték a mártíremlékművön az emlékezés köveit. A megemlékezés 17 órakor a Gettó melódiák című zenés emlékesttel folytatódik a gyöngyösi Pátzay János Katolikus Zeneiskolában. Korszakos és főleg gettókban írt dalokat, verseket ad elő Klein Judit énekes, Nagy Péter klarinétos és Neumark Zoltán zongorista.

x Hirdetés

Önkéntes tűzoltók versenyeztek

Egyik oldalnak sem lesz többsége a képviselő-testületben

Egyik oldalnak sem lesz többsége a képviselő-testületben