Milliárdokkal növelte árbevételét a Mátrai Erőmű

Több milliárddal tudták növelni árbevételüket tavaly a magyar erőművel. A hazánk második legnagyobb erőműje, a Mátrai Erőmű 151 milliárdra növelte árbevételét, míg a Paksi 210 milliárd forint értékben értékesített – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adataiból.

x Hirdetés

A Portfólió írt arról, hogy a Paksi Atomerőmű igencsak jól teljesített, de a megújuló energiát hasznosító termelők sem maradtak alul. A Paksi Atomerőmű igencsak jól teljesített, az általa tavaly elért több mint 210 milliárd forintos értékesítési árbevétel az elmúlt évtized legmagasabbja, jócskán meghaladva a 2022-es nem egészen 190 milliárd forintot. Ennek ellenére az adózott eredmény mindössze 121 millió forint lett, amely nem csak a megelőző évi 2,8 milliárd forinttól, hanem a korábbi évek eredményeitől is messze elmarad.

A szintén az MVM csoporthoz tartozó 950 MW-os Mátrai Erőmű a hazai bruttó áramigény mintegy 6,2 százalékát fedezte termelésével. 2023-ban közel 151 milliárd forintra növelte árbevételét az előző évi 112 milliárdról, míg adózott eredménye 3,9 milliárd forintról 1,5 milliárd forintra csökkent. Az adózás előtti eredménye 4,2 milliárdról 2,6 milliárd forintra  mérséklődött, részben az egyéb bevételek csökkenésének hatására.

A megújuló energia szempontjából a cikk górcső alá veszi a naperőműveket is, amelyek 2023-ban a magyarországi bruttó áramfogyasztás 10 százalékát fedezték termelésükkel. Így a magyar villamosenergia-rendszer megközelítőleg 11 GW-os beépített teljesítőképességének mintegy harmadát adja.

A hazai szélerőművek a belföldi bruttó villamosenergia-felhasználásnak tavaly nem egészen 1,5 százalékát fedezték. A Biomassza- és biogáz erőművek 2023-ban együttesen a hazai bruttó áramigény 4,7 százalékát adták. Tehát több mint háromszor annyi villamos energiát állítottak elő, mint a szélerőművek.

x Hirdetés

Megkezdték az akkuhulladék elszállítását

Különleges kiállítás nyílt a Városi Galériában (galéria)